Jakou ovládací desku?

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod honzacadek » 01.02.2018 13:00

  • 0

honzacadek
 
Příspěvky: 28
Registrován: 10.07.2017 12:18
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod pospa » 02.02.2018 10:34

Ja bych se - jestli mohu - obratil tady s dotazem, kterej souvisi s tematem, ale nechci kvuli tomu zakladat novy vlakno, doufam, ze to je v pohode..
Mam ted arduion mega + ramps, 24V napajeni pouze pro heat bed (zbytek 12V). Zda se mi, ze mam problem s napajenim, motory nemaji silu jakou bych si predstavoval (napr. na X ose.. extruder je daleko silnejsi, prohozeni motoru se chova stejne). Kdyz neco tisknu, casto to mam shiftnuty a uz me to fakt stve. Nevim co s tim, klidne bych i koupil novou desku, ale aby to melo vubec cenu. Jeste bych dodal, ze mam graficky displej a kdyz celou sestavu zapnu, neni na nem skoro nic videt do chvile nez strcim usb z arduina do napajeni. Je to normalni chovani? Diky
  • 0

pospa
 
Příspěvky: 12
Registrován: 19.09.2017 22:27
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod MichalG » 02.02.2018 11:34

jakej mas 12v zdroj
jak mas nastaveny drivery
posli radsi i fotku jak to mas zapojeny
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 389
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod pospa » 02.02.2018 18:06

mam v podstate toto:
https://www.ebay.com/itm/SINTRON-3D-Pri ... SwDNdVraJa

akorat snad vsechno krome zdroje je vymeneny (extruder, ram, displej)
zapojeny to mam dobre (nejsem zas uplnej zacatecnik, uz jsem toho vytisk hodne - muzu si tady udelat i trochu reklamu :). a stejne by se mi to blbe fotilo, mam to hodne usporadany v krabicce - draty na miru a tak. drivery chladim

no a co se tyce toho nastaveni driveru - tam by mohl byt zadrhel, v tom jsem se nehrabal, jen jsem je jednou menil, protoze se mi zdalo ze odesel. ale nastavit je neumim

dekuju...
  • 0

pospa
 
Příspěvky: 12
Registrován: 19.09.2017 22:27
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod honzacadek » 02.02.2018 18:37

Vyhoď vratné pojistky na RAMPS a nahraď je drátovou propojkou.
Taky vyhoď napájecí konektor RAMPS. Místo něj pořádnou svorkovnici.
Zkontroluj, jestli máš dobře dotažené svorkovnice od zdroje až k RAMPS. Pokud ano a problém trvá, zkontroluj jesli není studený spoj (pájený) na napájecích svorkovnicích. Změř jestli stabilizátor na Arduinu dává 5V.
Na trimrech driverů nastav napětí cca 0,4 V (pokud máš DRV 8825)
  • 0

honzacadek
 
Příspěvky: 28
Registrován: 10.07.2017 12:18
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod pospa » 02.02.2018 18:46

"Vyhoď vratné pojistky na RAMPS a nahraď je drátovou propojkou."
nebyl by k tomuto nejakej obrazek?

jeste bych se zeptal k tomu mereni napeti na driverech - kde ho mam zmerit?

diky za rychlou odpoved :)
  • 0

pospa
 
Příspěvky: 12
Registrován: 19.09.2017 22:27
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod honzacadek » 02.02.2018 19:03

Zde to je:
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
honzacadek
 
Příspěvky: 28
Registrován: 10.07.2017 12:18
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod pospa » 02.02.2018 19:54

super, diky, to zvladnu :)
  • 0

pospa
 
Příspěvky: 12
Registrován: 19.09.2017 22:27
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod peca » 02.02.2018 23:23

Otomar píše:Je to jst-xh 4 pin, 3 pin, atd...

Děkuji pěkně. Koukám že 2 pin se v ČR nejspíš nevyskytuje. Takže rychlo objednat z Číny, ať to pošlou před novým čínským rokem... :/
honzacadek píše:Je to konektor JST-XH
https://www.aliexpress.com/item/200sets ... 0.0.Zh4802

Děkuji, není nad to si pořídit zásoby pro případ nedostaku a rovnou se samící, kerá vlastně není potřeba. Ne, vážně, fakt dík za radu, asi je tam i vezmu. Nic moc vyloženě lepšího jse nenašel.
*****
Zítra ještě skočím do místního model-šopu, ale pochybuji o úspěchu.
Máte-li někdo asi tak 3-5 ks 2pin a 3pin jst-xh konektroů k dispozici a jste ochotní je poslat poštou, rád je odkoupím.
Zítra zkusím konečně sestavit a rozhýbat tiskárnu, namísto konektorů (pokud je neseženu v modelárně) použiji drátky s dutinkami, které jsem si dříve nakoupil k arduinu....
  • 0

peca
 
Příspěvky: 195
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod MichalG » 02.02.2018 23:42

v modelarskejch shopech by si uspech mit mohl, tyto konektory se pouzivaj na balancni vyvody, btw mas na ne krimpovaci kleste ?
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 389
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod zemciko » 03.02.2018 13:29

Nějak nechápu proč by měl měnit vratné pojistky. Extruder a motory to musí utáhnout a avidentně mu to neodpojuje napájení.
Soustředil bych se na přidání proudu na driverech co nestíhají případně zkontroloval napětí na zdroji během tisku.
Těch 0,4v je fajn a je to nejrychlejší ale někdy je potřeba prostě zkusit přidávat tím malým potenciometrem dokud se motory moc nehřejí a motor utáhne co má. Taky klidně může být vadný driver....
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1136
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod honzacadek » 03.02.2018 13:53

zemciko píše:Nějak nechápu proč by měl měnit vratné pojistky. Extruder a motory to musí utáhnout a avidentně mu to neodpojuje napájení.
Soustředil bych se na přidání proudu na driverech co nestíhají případně zkontroloval napětí na zdroji během tisku.
Těch 0,4v je fajn a je to nejrychlejší ale někdy je potřeba prostě zkusit přidávat tím malým potenciometrem dokud se motory moc nehřejí a motor utáhne co má. Taky klidně může být vadný driver....


Nepsal jsem, že má vratné pojistky vyměnit. Radil jsem je vyhodit a nahradit propojkou....
Je to jedna z věcí která může způsobit problém s napájením.
S napájením nějaký problém asi je - viz nefunkční displej bez připojení USB k Arduinu.
Netvrdím že to musí dělat pojistka. Ale pokud jí nahradí propojkou vyloučí se jedna z možných závad.
  • 0

honzacadek
 
Příspěvky: 28
Registrován: 10.07.2017 12:18
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod pospa » 03.02.2018 14:20

Tak muzu ty pojistky zkusit vyndat a kdyz se nic nezmeni, tak je pak zas dat zpatky? Jinak k tomu shiftovani.. venoval jsem se tomu celej den a zjistil jsem, ze mi to dela v na chlup stejnym miste. Polez jsem po netu a na zaklade jedny diskuze jsem upravil Jerk z 20 na 10 a uz to nedela. To ovsem neresi problem s napajenim, ten je porad :( Dnes/zitra zkusim ty upravy na RAMPS, nastesti mam 2.. :)
  • 0

pospa
 
Příspěvky: 12
Registrován: 19.09.2017 22:27
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod peca » 03.02.2018 22:36

MichalG: Jak spravně píšeš, modeláři tyto konektory používají na vyvažování při nabíjení LiPol (LiIon) akumulátorů. Takže seženeš cokoliv od 3pin a víc :/ 2pin model shopy nevedou, neboť 1S akumulátor jaksi nepotřebuje vyvažování při nabíjení, když je to samotný jeden článek. :)
No nic, stejně jsem zjistil, že mi chybí ještě pár drobností, takže prozatím je to jedno. Motory pasují i s tím svým plochým černým konektorem - není tam zámek, lze tedy otočit o 180°, termistor hot endu konektor má a ten také pasuje. Na end stopy jsem koupil 3pin konektory dnes v modelářském obchodě, takže ještě termistor hot bedu a ten pořeším klidně 2× 1pin konektor co tu mám k blbnutí s arduinem.
Horší je, že jsem si zapomněl kopit řemenice na motory, takže to teď o vídeknu pořád ještě nedám komplet. No nic, holt doobjednám během týdne... Alespoň zatím najdu, jak správně zapojit motory - někde jsem to tu kdysi četl a jak s firmwarem - v principu jestli 32bit Marlin, nebo Smoothieware...
  • 0

peca
 
Příspěvky: 195
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Tak teda jakou?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 16:05

Zdravím vás, pánové.
Celé dopoledne jsem strávil tím, že jsem hledal informace abych si uměl vybrat, kterou teda vlastně ovládací desku.
Prolezl jsem Aliexpress i toto fórum, a postupně jsem zjišťoval, že čím víc mám informací, tím méně toho vím.

Moje požadavky:
  • RAMPS 1.4 kompatibilní (abych se mohl hrabat v kódu když potřebuju něco změnit, (třeba chytřejší ovládání větráčku hotendu, ale třeba mi to rozmluvíte
  • Napájení 12 i 24 V, kdybych chtěl dobudoucna zvětšovat stolek (ale to se dá řešit externím MOSFET relátkem)
  • Možnost připojit minimálně druhý extrudér
  • Možnost připojit REIDA sondu
Bylo by hezké mít:
  • Nějaké rezervní vstupy/výstupy, například pro možnosti řídit samostatně větráček druhého extruderu, pomocí tří serv zkusit vyřešit inteligentní automatické vyrovnání podložky apod.
S čím počítám:
Prošel jsem desky typu MKS GEN L, MKS GEN V1.4,BLEL Hot MKS, Printer Board F5, Rumba Plus a kdoví kolik dalších, ale závěr si udělat neumím. Vždycky narazím na něco, co nevím, nebo nedokážu posoudit, nemám zkušenosti.
Proto prosím ty zkušenější, aby poradili.

Děkuji moc za vaše názory a nakopnutí správným směrem
Vladimír
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků