Jakou ovládací desku?

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod kroxigor » 08.10.2018 19:45

GliderTools píše:Proč myslíš? Mám na to vymyšlený takový krásný mechanismus s excentrem, celé velmi malé, kompaktní, zdvih na rozsah otočení mikro serva (180°) -1 až +1 mm, síla ukrutná. Vešlo by se to krásně mezi stávající hliníkovou desku pojezdu a heatbed.
Zbývá mi jen realizovat to a napsat k tomu kousek software. I z toho důvodu tam strkám tu REIDA sondu.

... a v tomto případě ani tak nejde o to aby to k něčemu bylo, ale abych si pohrál... :D
a třeba to i vyjde. Kdo ví.. :?:


Nevím co s tou tiskárnou chceš dělat, ale stolek jsem seřizoval naposledy někdy loni a od té doby tisknu a tisknu ... podle mě úplná zbytečnost.
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1476
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Saph » 08.10.2018 19:54

Srovnání bedu je o setinách milimetru, moc nevěřím, že ty serva mají takovou přesnost a spolehlivost. Já je ted používám už jen na ovládání klapek větrání a tam mám jen čínské za stovku. Ty se pohnou nanejvýš v 5 stupnovém intervalu. Trochu lepší servo z hobbykingu mám pak ještě na extruderu na výměnu tiskové hlavy a to myslím spolehlivě rozpozná taky jen 5 stupnové kroky.
Jinak jak píše kroxigor, taky si myslím, že je to zbytečnost, ale do toho jsem ti kecat už nechtěl :D
Jinak Rumba má pět výstupů s PWM regulací oproti třem na MKS Gen (nepočítám heatbed)
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 541
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Georrge » 08.10.2018 21:34

Taky si myslím, že rovnání bedu pomocí serv je zbytečné. Bed je nastavený během chvilky a jak už tu padlo, jak jsem to jednou nastavil, tak jsem neměl potřebu do toho vrtat.

Samozřejmě se stává (podle typu použité podložky a výhřevu), že se bed po zahřátí trochu zdeformuje, nebo u větších bedů nemusí být rovina po celé ploše, ale to ti serva stejně nevyřeší, to vyřeší jen autoleveling.

Jinak mi osobně přijde možnost regulace +/-1mm zbytečně velká, úplně by stačilo +/- 0,5mm nebo i méně, tím dostaneš z toho serva větší rozlišení.
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 115
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod GliderTools » 08.10.2018 21:54

Ano, ten excentr samozřejmě můžu udělat s libovolným rozlišením.

Pokud jde o stabilitu nastavení stolku, máte pravdu, že se s časem nijak zvlášť nemění. Štvalo mne ale, že kdykoliv jsem musel něco dělat s extruderem (např výměna nebo vyčištění trysky), následovalo ladění, zkušební tisk, doladění, druhá zkouška...
Fakt je, že po demontáži a montáži extruderu se nivelace stolku vlastně vůbec nemění, takže napravovat to seřizováním stolku je asi blbost. Změní se jen nulový bod na ose Z.

Toto by snad mělo být vyřešeno použitím REIDA sondy. Nevím, nemám zkušenost s její přesností.
Váhám, jestli ještě přesnější nebude mechanické osahání sondou 3DTouch Auto Leveling Sensor, u kterého uvádějí opakovanou přesnost 0.005mm
  • 0

Naposledy upravil GliderTools dne 08.10.2018 23:46, celkově upraveno 1
GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod tomast » 08.10.2018 22:06

kroxigor píše:Nevím co s tou tiskárnou chceš dělat, ale stolek jsem seřizoval naposledy někdy loni a od té doby tisknu a tisknu ... podle mě úplná zbytečnost.

To fakt?
Já musím seřizovat minimálně pokaždé když přecházím mezi PLA a ABS.
A už jsem si tak nějak zvykl vždycky když pustím tisk zpomalit rychlost, sledovat na začátku kreslení skirtu (2 linky obrysu kolem) a výšku přitom dle potřeby doladit.
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 140
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod kroxigor » 09.10.2018 03:06

Ano rovina je stejná a vejšku trysky pro materiál ABS vs PLA doladím šroubem na Z endstopu. Už to mám v oku a vím o kolik pootočit šroubkem, aby mi to sedělo.
V případě nutnosti mám zapnuté babystep na Z takže doladím i z menu jako u Průšáků, ale to jsem nepoužil už hodně dlouho.
Jinak mám hliníkovej stolek, obyčejnou MK2ku a tisknu na hliník od Rebela s nalepeným Průša PEI (mimochodem plát PEI tam mám už od prosince 2016 a stále drží)
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1476
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Georrge » 09.10.2018 07:43

kroxigor, tomast:

A není lepší si udělat tiskové profily pro ABS a PLA s korekcí Z, než furt vrtat do bedu či endstopu Z? Ta odchylka bedu nejspíše vzniká rozdílnou teplotou (třeba 50 vs 110 stupňů), takže pokud si vychytáte profily (což je celkem rychlé), tak vám to bude sedět pořád.

A pokud tisknete na sklo a používáte jen jedno (tedy neměníte více skel), můžete zkusit žáruvzdorné sklo, to má mnohem menší tepelnou roztažnost, než klasické sklo. Jen je lehce dražší, mě vyšel kousek o rozměrech 32x22cm na 740Kč :)

GliderTools:

Chápu k čemu chceš ten nastavitelný stolek, ale obávám se, že pro tvé potřeby ti to nepomůže. A nejspíše ti nepomůžou ani ty sondy. Pokud totiž máš rozdílné trysky, hotendy a podobně, tak jejich rozdílné výšky ti tyhle sondy nepoberou, protože budou upevněné nejspíše na držáku hotendu a ten je pořád na stejném místě, bez ohledu na délku hotendu, trysky atd.

Jediné co znám, co opravdu měří pozici trysky a umí tak pobrat jakýkoli rozdíl v délce hotendu či trysky, je tohle. Není to ale automatický systém, musíš tu sondu před tiskem nasadit, vynulovat osu Z a zase sondu sundat. Pak teprve můžeš pustit tisk (ale musel bys v něm mít vypnutý homing osy Z). Jiné metody zatím neznám :)

Ačkoli jednou mě napadla taková experimentální metoda - pokud bys na heatbed (musel by být kovový) přivedl jeden vodič sondy, a na hotend dal druhý vodič sondy, tak po dotyku sondy o bed by tiskárna zaznamenala nulu a fungovalo by to pro libovolnou délku hotendu či trysky. Jen bys musel mít vždy čistou trysku, aby se mezi ni a bed nedostal plast, který by zamezil elektrickému kontaktu a sonda by pak ryla do bedu.
  • 0

Georrge
 
Příspěvky: 115
Registrován: 22.05.2017 18:39
Bydliště: Opava
Reputation: 0

Re: Jakou ovládací desku?

Příspěvekod Pepík » 10.10.2018 20:40

Já bych ocenil upravenou Einsy s paticemi pro drivery.
  • 0

Pepík
 
Příspěvky: 7
Registrován: 04.01.2018 17:23
Reputation: 0

Re: Tak teda jakou?

Příspěvekod wmarkw » 10.10.2018 21:16

Už více jak rok používám k plné spokojenosti Arduino DUE společně se SmartRAMPS vlastni konstrukce.
SmartRamps je možné používat na 12-24V, je osazen snižující měnič pro napájení Arduino DUE - 5V, vyměnitelné autopojistky, přidán resetovací obvod pro DUE, robustní svorky, serial eeprom pro uchování nastavení atd.
FW používám Repetier. Už bych asi do ničeho jiného nešel. Jakmile jednou vyzkoušíš 32bit procesor, tak již nechceš jiný. :D
  • 0

wmarkw
 
Příspěvky: 5
Registrován: 19.08.2017 10:57
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků