Drivery s TB6600 / TB6560

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 17.09.2017 10:26

Enable rozhodne max. na 5V.
Ja jsem tento driver zkousel pri rychlosti 1000mm/s s akceleraci 6000mm/s2 a kroky neztracel.
Problem bych hledal nekde jinde.

http://www.ebay.com/itm/4-5A-TB6600-TB6 ... Sw4shYBx~-
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod flyhawk » 17.09.2017 10:54

Ono do 1/16 krokovania problém nemá a funguje super. Aj teraz s ním tlačím a je to rozdiel oproti A4988... Krajšie steny, žiadne záseky, prosto super.
Problém nastane keď ho prepnem do toho čínskeho 32 krokového režimu. Vtedy začne vymýšlať...
Celkom by ma zaújimal ten pepinov marlin. Jemu to fachá... Pepino?????

Odoslané z MI 3W pomocou Tapatalku
  • 0

flyhawk
 
Příspěvky: 116
Registrován: 01.02.2015 14:01
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod zemciko » 17.09.2017 11:36

fdd1222 píše:Enable rozhodne max. na 5V.
Ja jsem tento driver zkousel pri rychlosti 1000mm/s s akceleraci 6000mm/s2 a kroky neztracel.
Problem bych hledal nekde jinde.

http://www.ebay.com/itm/4-5A-TB6600-TB6 ... Sw4shYBx~-

A prosímtě to si zkoušel na čem? Kterej krokovej motor ti tohle zvládne? Dyť to je 60m/min, klasickej 200 krokovej motor by musel stíhat snad 100khz.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1140
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 17.09.2017 14:27

Zkousel jsem to na tiskarne. Testoval jsem pri jake rychlosti tiskarna zacne ztracet kroky a podle toho jsem nastavoval proud motoru. Krokove motory mam normalni z microconu, ale ridim to 32bitovou deskou, ne arduinem. Na Y mam motory dva, na X jezdi dve nezavisle hlavy.
V praxi je ale takova rychlost nepouzitelna. I kdyz cela tiskarna vazi jako pracka, malem mi sletela ze soklu kdyz jsem to zkousel :-) Ted mam ve fw nastavene limity 40000mm/min a to uz je snesitelne. Akceleraci jsem nechal na tech 6000.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod zemciko » 17.09.2017 14:36

no a co tam máš za motory. Ty normální z microconu po 10 000Hz drasticky ztrácejí kroutící moment.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1140
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 17.09.2017 17:21

Jo, mam ty normalni nema17 z microconu. Cela tiskarna ale jede na techto linearnich vozicich ktere kladou naprosto minimalni odpor i pri vysokych rychlostech. S lozisky typu LMUU nebo nejakyma trecima vlozkama se to neda srovnat. Drivery mam napajene 36V, motory jsou uchycene v pevnem ocelovem ramu (cim volnejsi je uchyceni krokovych motoru, tim vetsi maji tendenci ztracet kroky) a nejsem si ted jisty, ale mam pocit ze jsem civky v motorech zapojil paralelne. Je to od kazdeho neco, ale pokud se vse udela poradne, jde dosahnout i takovych rychlosti.

Obrázek
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod zemciko » 17.09.2017 18:01

No to ale pořád neřeší setrvačnosti. Každopádně ty hodnoty co jsi uvedl jsou daleko za charakteristikami microconu a ty motory by při nich měli mít jen zlomek momentu než normálně. Místo 0,5 tak 0,05-0,1 Nm. A to i při tom vyšším napětí.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1140
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 18.09.2017 06:32

Ja pri te max. rychlosti do motoru poustel kolem 5kHz, takze to by snad odpovidalo. Mam pocit, ze u podobnych otacek uvadeji moment kolem 0,3Nm. Uz si ale nevzpominam jak jsem mel nastaveny proud, zkousel jsem to jen chvili hned po sestaveni tiskarny, takze je mozne ze dlouhodobe by takova rychlost udrzitelna nebyla z duvodu otepleni. Setrvacnost byl opravdu problem, s tiskarnou to poradne hazelo, musela by byt ukotvena v betonu. Max. rychlost jsem snizil, ale zrychleni 6000mm/s2 jsem tam nechal a kroky to neztraci.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod Saph » 20.09.2017 18:05

Tak mi dnes dorazily tři kousky těch čínských TB6600 s 32 kroky, ale mate mě u nich popsaná opačná logika zapojení. TB6560 mám zapojené tak, že GND jde do všech tří vstupů na driveru označených jako minus(https://cdn.instructables.com/F0U/D53T/ ... .LARGE.jpg), zatímco na krytu TB6600 je uvedeno, že do všech tří kladných signálů má jít +5V a step/pul, dir a en ma jít na zaporné signaly.
( http://3dtoday.ru/upload/main/b03/МОЯ%20СХЕМА%20ПОДКЛЮЧЕНИЯ%20вар2.jpg )
Na internetu jsem opakovaně narazil na obě schémata.
Předpokládám, že funkční jsou patrně obě možnosti, ale která je lepší? Je v tom ve finále nějaký rozdíl? Nebo je to jedno?
Diky
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 20.09.2017 18:36

TB6600 ani 6560 nema 32 mikrokrok. V driveru mas tudiz osazeno buhvico a zapojeno buhvijak.
Jak to zapojis jedno urcite neni. Tyto drivery jsou osazeny buhvijakymi optocleny a podle jejich zapojeni se ridi. Jednotlive kroky se spousti bud sestupnou nebo vzestupnou hranou signalu step. Pokud arduino pocita s tim, ze krokuje vzestupnou hranou (treba DRV8825 se takto ridi), pak na sestupne hrane bude menit signal DIR (smer) protoze ten musi byt zmenen nejakou dobu pred krokovanim. Pokud to zapojis opacne, muze dochazet pri zmene smeru ke ztrate kroku, protoze signal DIR se bude menit zrovna v okamziku prichodu signalu STEP, coz nesmi. Nemusi to byt prilis patrne protoze ztratis jen jeden mikrokrok a to jen nekdy, statisticky se to muze srovnavat, ale o to hur se takovy problem pak hleda.

Zapojit to samozrejme musis spravne, pokud ma driver spojene katody, musis je zapojit na GND a spinat anody, pokud to das opacne, nebude to fungovat - v optoclenech jsou LEDky a ty funguji jen v jednom smeru.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod flyhawk » 20.09.2017 19:16

Ahoj, ja som to zapojil ako je na krabičke... Okrem toho šaleného 32 krokovania čínskeho čipu funguje bez problémov...
Sám som zvedavý ako dopadnú Tvoje testy na 32 krokovanie.

Odoslané z MI 3W pomocou Tapatalku
  • 0

flyhawk
 
Příspěvky: 116
Registrován: 01.02.2015 14:01
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod Saph » 20.09.2017 19:38

Vím že nemají mít 32 kroků, ale prostě jsou tak na ebay označené a možnost 32kroků mají, alespoň teda ty značené jako TB6600. TB6560 mají max 16 kroků a navíc mají i možnost nastavení decay režimu a hodnotu stop current. TB6600 tedy samozřejmě zapojím, tak jak je to na nich uvedené, jen mě to přivedlo k tomu, že současné TB6560 mám možná naopak a třeba by to vysvětlovalo, proč mi s jednou MKS deskou na nich utíkaly kroky. Bohužel na nich schéma zapojení upřesněné není.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 20.09.2017 19:47

Kdybys mel polaritu zapojenou zapojene opacne, nefungovalo by to vubec. Pokud se ztracely kroky, mohlo to byt tou opacnou logikou rizeni jak jsem popisoval vyse. A nebo taky necim jinym.

Ze to neni TB6560 jsem psal proto, aby az to zde bude nekdo za pul roku cist, se pak nekde slozite nepidil po takovem driveru. Lepsi by bylo nazvat to treba "cerny cinsky driver"
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod Saph » 20.09.2017 20:33

Takže jestli to chápu dobře, tak kdybych zaměnil to zapojení s třemi GND za tři +5V, jak bylo znázorněno v těch dvou různých schématech, co jsem postnul výše, tak by ten driver nenaskočil vůbec, že?
A tu logiku řízení tedy nastavuji jak? Někde ve fw to musím najít?
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 542
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Drivery s TB6600 / TB6560

Příspěvekod fdd1222 » 20.09.2017 21:24

V tech arduinovych maluvkach aby se prase vyznalo, ale pokud zapojis na vstupy GND tam kde ma byt +5V, tak to urcite fungovat nebude.
To jestli krokujes vzestupnou nebo sestupnou hranou signalu step musis zjistit z dokumentace k driveru, datasheetu a zapojeni pouzitych obvodu (kuchnout driver), pripadne vyzkouset. Setkal jsem se s obema variantami. Jestli to jde nekde nastavit v tvem FW netusim, rekl bych ale ze nepujde. Ta faze signalu se da jednoduse obratit jednim tranzistorem, invertorem typu 7404 apod.
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

PředchozíDalší

Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Hrdla a 1 návštěvník