Náhodný "reset" osy

Náhodný "reset" osy

Příspěvekod PeB » 07.01.2020 20:00

Scube, Marlin 1.1.9, MKS Gen L, TMC2208 bez UART. Vytištěno několik kg filamentu bez problému. Poslední dobou vidím z výtisku vytažený fous filamentu. Teď tisknu spoustu stejných dílů ke stavebnici. Jeden gcode na kartě, bez vytažení karty. Sem tam tisk bez jediné vady a sem tam z výtisku trčí filament. Jednou jsem zahlédl, že při tisku pomalu přejela osa X na endstop, při tom vytáhla filament z tisku a vrátila se zpět na původní místo. Tisk pak pokračoval na stejném místě. Chyba je pokaždé na jiném místě, ale (zatím) vždy na X end stop, takže v g-kódu to nebude. Podezírám elektroniku. Drivery mám TMC2208, ale bez UART, takže procesor neví, s čím by se řadič mohl trápit (teplota, proud, ztráta kroku - motory a řadiče jsou vlažné). Chyba na vedení endstopu to taky nebude, protože ve FW mám kontrolu během tisku vypnutou a když endstop zmáčknu během tisku, nic se nestane.

Mám v plánu vyzkoušet jinou kartu, přehodit drivery... nesetkal se někdo s něčím podobným, ať vím, kterým směrem bádat?
  • 0

PeB
 
Příspěvky: 23
Registrován: 08.02.2015 12:24
Reputation: 0

Re: Náhodný "reset" osy

Příspěvekod Rebel » 07.01.2020 21:06

Zkrať kabely k LCD co to jde, na 99% to pomůže. Vysvětlit si to úplně nedokážu, ale s těmi "odjezdy" bůh ví kam a pak návratem zpět mám zkušenost hned z několika tiskáren. Někdy stačí vzít jiné LCD a najednou to funguje, ale na 99% za to může nějaké "nabzučené" rušení do té SPI sběrnice na které je ta čtečka karet. Rušení může být kde co, přikládal jsem to špatné filtraci na 5ti, 12ti či 24V, ale může do toho hrát i PWM, indukce atp, takže jsem důvod přestal hledat, kabely k LCD dělám na míru co nejkratší a je klid :)
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3740
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Náhodný "reset" osy

Příspěvekod zemciko » 07.01.2020 21:15

Přesně tohle mi to dělalo plus občas se tisk sekl. A víš co pomohlo? Použít jinou SD kartu (s jednou to jede v pohodě s jednou takhle blbne a se třetí se elektronika dokonce neustále restartuje, přitom jinde ty karty jedou ok všecky). Fakt to souvisí s tím připojeným LCD resp jeho čtečkou či přímo SD kartou v ní....
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1363
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Náhodný "reset" osy

Příspěvekod PeB » 07.01.2020 21:25

Díky za rady. Vyzkouším nejdřív jinou kartu, pak LCD, MKS a nakonec zdroj. Uvidím, co pomůže. Kabely mám na doraz. Kostka je zavřená v boxu, takže kombinace vysoké teploty, času a levných čínských kondenzátorů asi dělá své. Pár měsíců jela téměř dennodenně bez problémů a teď tohle...
  • 0

PeB
 
Příspěvky: 23
Registrován: 08.02.2015 12:24
Reputation: 0

Re: Náhodný "reset" osy

Příspěvekod juliusvla » 08.01.2020 10:14

Dělal mě to držák SD karty - kontakty. Většinou to zahlásilo chybí SD karta. Po dotyku SD karty tisk pokračoval.
Po výměně OK. :)
  • 0

juliusvla
 
Příspěvky: 144
Registrován: 10.11.2016 23:42
Bydliště: Plzeň
Reputation: 0

Re: Náhodný "reset" osy

Příspěvekod peterhe » 16.04.2020 10:37

Nazdar páni, riešim podobný problém na delte (FL sun), náhodne sa resetuje celá, odskúšané 2 SD karty z toho jedna preformátovaná, doska MKS + TMC21xx, 12V,250W, LCD4x20 znakov káble cca 20cm, Taktiež sa to prejavovalo strašne oneskorenou alebo žiadnou reakciou na enkóder pre doladenie tlače. Mimo tlače reakcia bezproblémová. Skontrolovaná doska, konektory, káble.. Ďalšie podozrenie som mal na zdroj, zapojil som USB z PC pre napájanie logiky dosky pre vylúčenie zlej stabilizácie resp. filtrácie samotnej MKS- nepomohlo. Presoftovanie marlin 1.8. - vypnutie levelingu a ďalších nepodstatných vecí taktiež nepomohlo. Po kontrole G-kodu (slic3PE verzia 1.6.x) resetovanie. Kombinácia firmwaru a slicru na tlačiarni podobnej rebelovi je bezproblémová vrátane reakcie na enkóder. Skúsil som nejaký starší slic3 1.3.x ide bez resetu. Je možné, že vzhľadom k mechanike delty by dokázala vyťažiť procesor (2560), až do takého stavu, že by sa resetoval ?
Stiahol som Slic3PE 2.0.0 - profily naimportované a trochu doladené, rýchla kontrola g-kódu - vyzerá v poriadku, resetovanie sa opakuje. Tlačiareň ma nabehané cca 30-40hodín. Máte prosím ešte nejaké podnety čo vyskúšať. Ďakujem
  • 0

peterhe
 
Příspěvky: 95
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0

Re: Náhodný "reset" osy

Příspěvekod peterhe » 27.04.2020 21:07

Zistil som, že reset nastal vždy v oblúku (polomer 4mm), pravdepodobne ho novšie slicre rozdelili na viac menších častí ako staršie a v kombinácii s mechanikou delty je už výkon procesora 2560 na hrane ( oproti klasickej konštrukcii musí naviac prerátať a posunúť tri motory pre pohyb v jednej osi) . Problém vyriešil nový FW bugfix 1.1.x, marlin 1.9. Zatiaľ som neskúmal či prepočítava pohyb iným spôsobom, ale ide bez problémov, a podstatne sa zlepšila aj reakcia na enkóder.
  • 0

peterhe
 
Příspěvky: 95
Registrován: 27.02.2017 17:23
Bydliště: Trenčín
Reputation: 0


Zpět na ELEKTRONIKA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 2 návštevníků