Nejde se připojit k pronterface

Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 18.09.2020 16:41

Zdravím, zakoupil jsem si Creality Silent Board V4.2.7, s bootloaderem. po nahrání vlastního firmware jsem chtěl udělat PID tuning, a ejhle.. deska nechce ani za boha fungovat s Pronterface. Zkoušel jsem vyměnit kabel, vyměnit PC, starší a novou verzi Pronterface, vyzkoušet všechny usb porty na obou PC, změnit v desce BAUDRATE pro jistotu. Marlin verzi mám 2.0.6.1. Drivery nainstalované mám pro CH340, už fakt nevím v čem je problém a asi mně z toho jebne. Stále píše hlášku "Connecting...", kdyby aspon nějaký error nebo něco.. Někdo kdo by mi prosím poradil ?
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod lachtan86 » 18.09.2020 17:31

A co píše např. monitor sériové konzole v Arduino IDE? Třeba máš špatně nastavenej sériový port v Marlinoj.
  • 0

lachtan86
 
Příspěvky: 15
Registrován: 27.03.2016 23:46
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 18.09.2020 17:58

lachtan86 píše:A co píše např. monitor sériové konzole v Arduino IDE? Třeba máš špatně nastavenej sériový port v Marlinoj.

musím tam zadat nějaký příkaz ? nepíše to nic.
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod lachtan86 » 18.09.2020 20:45

Něco by to vypisovat mělo jestli to máš nastavenej správnej COM a baud rychlost podle Configuration.h - #define SERIAL_PORT 0 a #define BAUDRATE 250000 nebo 115200. Můžeš v konzoli zadat nějakej G kód, např M115 - firmware info. Jen bacha pokud používáš např display nebo ESP01 připojený k desce přes tentýž UART tak ti to bude kolidovat.
  • 0

lachtan86
 
Příspěvky: 15
Registrován: 27.03.2016 23:46
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 18.09.2020 23:24

lachtan86 píše:Něco by to vypisovat mělo jestli to máš nastavenej správnej COM a baud rychlost podle Configuration.h - #define SERIAL_PORT 0 a #define BAUDRATE 250000 nebo 115200. Můžeš v konzoli zadat nějakej G kód, např M115 - firmware info. Jen bacha pokud používáš např display nebo ESP01 připojený k desce přes tentýž UART tak ti to bude kolidovat.


dělám to ve Visual Studio Code přes Platform.io, jenže když chci jenom skompilovat Marlina tak musím mít tiskárnu připojenou do kompu a ještě zadat SERIAL_PORT usbčka když jakoby nenahrávám firmware do tiskárny, ale firmware nahrávám přes sd kartu, takže možná chyba bude zde, SERIAL PORT mám nastavený na 3, ale když tam dám 0 nechce mi to skompilovat a píše mi to error:

Marlin\src\HAL\STM32F1\../../inc/../HAL/./STM32F1/HAL.h:81:4: error: #error "SERIAL_PORT cannot be 0. (Port 0 does not exist.) Please update your configuration."
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 18.09.2020 23:44

lachtan86 píše:Něco by to vypisovat mělo jestli to máš nastavenej správnej COM a baud rychlost podle Configuration.h - #define SERIAL_PORT 0 a #define BAUDRATE 250000 nebo 115200. Můžeš v konzoli zadat nějakej G kód, např M115 - firmware info. Jen bacha pokud používáš např display nebo ESP01 připojený k desce přes tentýž UART tak ti to bude kolidovat.


například ted už mi píše hlášku SD INIT FAIL, a to jsem změnil jenom serial port z 3 na 5
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 19.09.2020 00:12

lachtan86 píše:Něco by to vypisovat mělo jestli to máš nastavenej správnej COM a baud rychlost podle Configuration.h - #define SERIAL_PORT 0 a #define BAUDRATE 250000 nebo 115200. Můžeš v konzoli zadat nějakej G kód, např M115 - firmware info. Jen bacha pokud používáš např display nebo ESP01 připojený k desce přes tentýž UART tak ti to bude kolidovat.


Zkoušel jsem různe porty, z videa kde borec měl odkomentovanej i port #define SERIAL_PORT_2, tenhle jsem taky zkoušel, všechno sedí, zasunu usb do kompu od tiskárny, vidím že je COM5, Marlinu nastavenej SERIAL PORT 5, v Pronterface COM5, v Arduinu taky COM5, stejný BAUDRATE, resetovávám pro jistotu i EEPROM pamět, a furt nic, nic nepíše, pronterface stále jenom "connecting" a co jsem zjistil některý port "asi" je pro SD kartu, protože u nějakého nebo více portů co jsem zkoušel tak nefunguje SD karta a píše hlášku SD INIT FAIL na displeji a občas funguje.
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod lachtan86 » 19.09.2020 09:46

Ono COM5 v kompu není stejný jako SERIAL_PORT 5 v Marlinu. Např mega2560 má myslím 1 nativní UART port, Nevím co tvá deska má za procík asi STM32 ty to maj různě. Nejlíp mrknout např na github jesi tam výrobce desky nemá specifikaci nebo i zdrojaky Marlinu kde to můžeš i oprasknout udtud.

Btw v platformiu nemusíš mít připojenou/nastavenou tiskárnu, dole na liště dáš fajfku a kompilace jede sama bez nahrání do tiskárny. Potom ve složce .pio/build/firmware.bin máš skompilovany firmware

EDIT: HERE máš konfig Endera kerej by mohl mít tu desku v sobě jako máš ty, úplně sem to nezjišťoval. Ale ty serial porty tam jsou jinak. Jinak doufám že default_envs v platformio.ini máš dobře.
  • 0

lachtan86
 
Příspěvky: 15
Registrován: 27.03.2016 23:46
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 19.09.2020 10:41

lachtan86 píše:Ono COM5 v kompu není stejný jako SERIAL_PORT 5 v Marlinu. Např mega2560 má myslím 1 nativní UART port, Nevím co tvá deska má za procík asi STM32 ty to maj různě. Nejlíp mrknout např na github jesi tam výrobce desky nemá specifikaci nebo i zdrojaky Marlinu kde to můžeš i oprasknout udtud.

Btw v platformiu nemusíš mít připojenou/nastavenou tiskárnu, dole na liště dáš fajfku a kompilace jede sama bez nahrání do tiskárny. Potom ve složce .pio/build/firmware.bin máš skompilovany firmware


Už jsem na to došel, myslel jsem si že musím připojit tiskárnu, skontrolovat PORT a napsat do SERIAL_PORT číslo usb comu, jinak tam stačilo napsat 1, při takové píčovině sedím 2 dny, děkuju za pomoc. :wink:
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 19.09.2020 10:45

lachtan86 píše:Ono COM5 v kompu není stejný jako SERIAL_PORT 5 v Marlinu. Např mega2560 má myslím 1 nativní UART port, Nevím co tvá deska má za procík asi STM32 ty to maj různě. Nejlíp mrknout např na github jesi tam výrobce desky nemá specifikaci nebo i zdrojaky Marlinu kde to můžeš i oprasknout udtud.

Btw v platformiu nemusíš mít připojenou/nastavenou tiskárnu, dole na liště dáš fajfku a kompilace jede sama bez nahrání do tiskárny. Potom ve složce .pio/build/firmware.bin máš skompilovany firmware

EDIT: HERE máš konfig Endera kerej by mohl mít tu desku v sobě jako máš ty, úplně sem to nezjišťoval. Ale ty serial porty tam jsou jinak. Jinak doufám že default_envs v platformio.ini máš dobře.


ale mám zase další problém s SD INIT FAIL, když do tiskárny sd kartu vložím tak funguje, normálně se načte, když sd kartu vytáhnu a vypnu/zapnu tiskárnu tak se objeví SD INIT FAIL, když vložím opět sd kartu tak funguje, jenže hlášení je tam furt a endstop nefunguje. když tiskárnu vypnu/zapnu s kartou uvnitř tak hlášení tam není a endstop funguje
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod lachtan86 » 19.09.2020 12:14

A kde všude máš SD slot, deska/LCD? Kam vkládáš? Zkus HERE. Proč to souvisí s endstopem netuším, asi bug?
  • 0

lachtan86
 
Příspěvky: 15
Registrován: 27.03.2016 23:46
Bydliště: Hradec Králové
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 19.09.2020 12:29

lachtan86 píše:A kde všude máš SD slot, deska/LCD? Kam vkládáš? Zkus HERE. Proč to souvisí s endstopem netuším, asi bug?


přímo na desce, Ender-3
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0

Re: Nejde se připojit k pronterface

Příspěvekod LeXi15 » 19.09.2020 12:31

lachtan86 píše:A kde všude máš SD slot, deska/LCD? Kam vkládáš? Zkus HERE. Proč to souvisí s endstopem netuším, asi bug?


ale zase mám další problém že mi bed nevyhřeje nad 45, když dělám PID tuning tak to jde v pohodě třeba na teplotu 55, když chci teplotu zvýšit přes displej tak se nad 45 ani nehne, pak už mi to vyhodí hlášku chyba ohřevu: podložka

u hotendu problém nemám

EDIT: vyřešil jsem to resetovaním eeprom..
  • 0

LeXi15
 
Příspěvky: 16
Registrován: 20.07.2018 13:35
Reputation: 0


Zpět na OSTATNÍ PROBLEMATIKA HW/SW

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron