Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 11.01.2020 14:48

Problém vyřešen v TOMTO příspěvku.

Předem bych chtěl říct, že jsem celkem odpůrcem autolevlingu. Za celou dobu co mám 3D tiskárny jsem ho nikdy nepotřeboval a proto jsem to ani nikdy neřešil.
Nicméně před vánoci jsem si pořídil "stavebnici" tiskárny Tronxy X5S. Ta má tiskovou podložku 330x330mm. No a samozřejmě protože je to celé z kvalitních dílů jež v Číně s láskou vyrobily, tak mimo jiného je podložka prohnutá o cca 0,35mm. A to ještě dost nerovnoměrně. Takže ač nerad jal jsem se doplnit autoleveling , který by snad můj problém vyřešil.
Používám můj oblíbený firmware Repetier ve verzi 1.0.3. Jako čidlo jsem vyzkoušel klasický indukční snímač, ale momentálně tam mám 3D Touch.Problém je ten, že mi to ani s jedním nefunguje. Respektive to funguje následovně:
1. G28 Zreferuji osy Bez problému.
2. G32 spustím autoleveling. Používám n*n mřížku s 25body a opakováním 2x na každý bod. To normálně proběhne a v terminálu vidím jak se měřené hodnoty Z mění v závislosti na prohnutí podložky:
Kód: Vybrat vše
14:55:02.164 : X:0.00 Y:0.00 Z:0.000 E:0.0000
14:55:36.032 : Z-probe:11.746 X:35.00 Y:30.00
14:55:51.071 : Z-probe:11.620 X:35.00 Y:96.25
14:56:06.098 : Z-probe:11.581 X:35.00 Y:162.50
14:56:21.276 : Z-probe:11.741 X:35.00 Y:228.75
14:56:36.685 : Z-probe:11.972 X:35.00 Y:295.00
14:56:53.293 : Z-probe:11.874 X:98.75 Y:30.00
14:57:08.336 : Z-probe:11.649 X:98.75 Y:96.25
14:57:23.358 : Z-probe:11.635 X:98.75 Y:162.50
14:57:38.477 : Z-probe:11.755 X:98.75 Y:228.75
14:57:53.836 : Z-probe:11.982 X:98.75 Y:295.00
14:58:10.561 : Z-probe:11.974 X:162.50 Y:30.00
14:58:25.630 : Z-probe:11.707 X:162.50 Y:96.25
14:58:40.627 : Z-probe:11.611 X:162.50 Y:162.50
14:58:55.865 : Z-probe:11.766 X:162.50 Y:228.75
14:59:11.283 : Z-probe:11.972 X:162.50 Y:295.00
14:59:28.025 : Z-probe:11.998 X:226.25 Y:30.00
14:59:43.102 : Z-probe:11.704 X:226.25 Y:96.25
14:59:58.181 : Z-probe:11.644 X:226.25 Y:162.50
15:00:13.295 : Z-probe:11.746 X:226.25 Y:228.75
15:00:28.672 : Z-probe:12.007 X:226.25 Y:295.00
15:00:45.448 : Z-probe:12.015 X:290.00 Y:30.00
15:01:00.564 : Z-probe:11.709 X:290.00 Y:96.25
15:01:15.583 : Z-probe:11.634 X:290.00 Y:162.50
15:01:30.688 : Z-probe:11.748 X:290.00 Y:228.75
15:01:46.043 : Z-probe:11.961 X:290.00 Y:295.00
15:01:46.046 : plane: a = 0.0003 b = 0.0003 c = 11.6919
15:01:46.054 : Transformation matrix: 1.000000 0.000000 -0.000318 -0.000000 1.000000 -0.000286 0.000318 0.000286 1.000000
15:01:46.057 : CurrentZ:11.69 atZ:11.40
15:01:46.060 : Info:Autoleveling enabled
15:01:46.064 : X:290.00 Y:295.00 Z:11.866 E:0.0000


No, ale pokud dám tisk je to bez efektu a výška trysky se nepřizpůsobuje prohnutí podložky. Takže na krajích to plave ve vzduchu a na prostředku drhnu podložku.
Ve sliceru mám úvodní G-code:
Kód: Vybrat vše
G21
M340 P0 S2194 ; Reset 3D Touch cidla
M190 S55
G28 ; Home vsech OS
G32 ; Spusti Autoleveling
M109 S[first_layer_temperature]
M320 ; Activate auto level temporarily


Nevím jestli to je takto správně. Po netu jsem hledal, ale většinou je to pro Marlina a ten to má jinak.

V podstatě netuším jestli se mi vůbec udělá nějaká korekce. Ale přitom když to tiskne a chytnu motor osy Z tak cítím jak krokuje v průběhu jak jede tryska. Ale mám stoupání 8mm a není vidět, že by to otáčelo.

Případně zde video ukázka co mi to dělá:
phpBB [video]


Pokud by někdo věděl co dělám blbě, byl bych rád za jakoukoli radu. Protože mě fakt už nic nenapadá.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil SakulRaider dne 16.01.2020 09:11, celkově upraveno 1
SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod zemciko » 11.01.2020 18:36

Zahodil bych to čidlo a pořídil nějakou verzi BlTouch.
Jinak co to maš za desku, mám tu jednu troxy5 a ta má nějakou svou vezi, ktará mazaně nemá ani loader. (ono ot teda de obejít). Na můj vkus mi přijde že ti jezdí s tou sondou občas trochu zmateně.

V marlinovi se to chová jinak. Každopádně bych se koukl na
#define Z_PROBE_Z_OFFSET 0
#define Z_PROBE_Z_OFFSET_MODE 0
(přijde mi že ti to na začátku jak homuje z napálí do podložky)
a taky na význam
#define BED_LEVELING_METHOD 1
#define BED_CORRECTION_METHOD 0
a zkusil další autolevelingu varianty co to umí.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1363
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod rambo » 11.01.2020 18:38

A nempže být problém v teplotní závislosti toho indukčního čidla? Kdy na začítku bude mít jinou teplotu než na konci měření. Nevím jak a jeslti se zahřeje za dobu, než vykonná tu kalibraci. Myslím tím, že se posune vlivm zahřáti čidla detekční vzdálenost. Vím že u Prušu to řeší tím, že mu měří teplotu a posunují tu vzdálenost.
Teda pokud už máš vyzkoušený i ten 3D Touch a chová se to stejně tak je to mimo...
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 122
Images: 8
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 11.01.2020 23:53

Ohledně teploty. Zkoušeno i se studenou podložkou. Ve výpisu je ale jasně vidět, že všechny body jsou změřené a jsou tam fakt velké rozdíly. Navíc jsem to testoval i s 3D Touch a výsledek je naprosto stejný.

Zkoušel jsem i podložku rozhasit v jednom rohu asi o 1mm, abych viděl co to udělá a ejhle najednou se osa Z při tisku začala již viditelně hejbat. Takže ano korekce mi funguje, ale stejně to je nepoužitelné, protože to nesrovná a furt na prostředku drhnu a kraje jsou ve vzduchu.

Co se týká desky jde o moji Ramps-S (je i tady na fóru). Původní elektroniku jsem celou vyrval a vyhodil pač bych fakt nerad vyhořel a větší šmejd jsem dlouho neviděl. Z původní tiskárny zbyla jen mechanika . Co se týká ježdění se sondou to je OK včetně výšky nad podložkou. Jsou tam dobré 2mm rezerva. To se možná jen ve videu zdá.

Jinak samozřejmě jsem zkoušel různé možnosti kalibrace, různý počet bodů vše bez znatelného efektu. Podle všech návodů a videí co jsem našel by to mělo takto bez problému fungovat (a nějak to i funguje, ale pro mne nepoužitelně).

Napadlo mě tam hodit teda Marlina, abych to zkusil s ním, ale bohužel s ním nedělám a namódit do něj 3D Touch by byl zase den bádání. Kdyby s tím měl někdo zkušenost jak to nastavit v Marlinu v2.0.0 byl bych vděčen.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod zemciko » 13.01.2020 08:22

Ještě bych zkusil srovnat výpisy z kalibrace opakovaně. Tj. jak se ti ty změřené hodnoty budou lišit v tom stejném bodě. Pokud bude rozptyl 0,2mm tak je problém v čidle a ne ve FW. Podle toho co je v tom vápise tak tam máš na prostředku 0,25mm hrb takže při tisku by se rozhodně měly osy z viditelně hýbat.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1363
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod tomasber » 13.01.2020 09:35

Viditelně... obvod kolečka se pootočí také o 0.25mm ne? To nevím, jestli lze vidět okem. A nebo je to jinak?? Už jsem na to párkrát zíral, první vrstvu mám O.K., ale pohyb na kolečku jsem okem nezaznamenal.
  • 0

tomasber
 
Příspěvky: 27
Registrován: 21.02.2019 06:34
Bydliště: Trutnov
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod tomast » 13.01.2020 11:10

Osa Z má šroubový převod.
Pokud máš stoupání např 4mm (= otočení o 360), pak 0,25 mm = natočení o 22,5° - a to už je snadno viditelné.
  • 0

tomast
 
Příspěvky: 384
Images: 1
Registrován: 20.11.2017 21:44
Bydliště: Praha
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod tomasber » 13.01.2020 11:40

Májm Endera 3 s trapézami se stoupáním 8mm/otáčku, tedy ten úhel otočení trapézu by byl 11,25°...je tak? (já jsem si udělal čárku fixem na tom pojezdovým kolečku a zíral na ni) Zkusím odpo roz..štelovat bed a na trapéz dám nějakou špejli nebo něco a jsem zvědavej jestli něco uvidím. Dík za konzultaci. (třeba nakonec zjistím, že mi to vlastně nefunguje :-) )
  • 0

tomasber
 
Příspěvky: 27
Registrován: 21.02.2019 06:34
Bydliště: Trutnov
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod tomasber » 13.01.2020 15:14

Když už jsem sem namotal: praktický pokus se snížením jednoho rohu o 0.45mm a na trapéze nalepenou rafičkou ze špejle prokázal, že se mi to o kompenzaci snaží. Tento rozdíl už to však vykompenzovat nedokázalo a 0,2 mm vysoká čára filamentu už v tomto oddáleném rohu nepřichytla.
  • 0

tomasber
 
Příspěvky: 27
Registrován: 21.02.2019 06:34
Bydliště: Trutnov
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 14.01.2020 09:20

Tak už fakt nevím.
Zkusil jsem kde co, ale je to nepoužitelné. Kompenzace sice funguje, to jsem ověřil. Čím víc podložku rozhasím tím víc se ji snaží kompenzovat, ale furt málo. Prostředek podložky co je vyboulený stále drhne a kraje jsou zase při tisku moc ve vzduchu.
Otestoval jsem i čidlo, jakou má opakovatelnost a bez problému se vejde do rozptylu 0,02 maximálně ustřelí na 0,03 (při jednom měření každého bodu). Pokud použiju dvojité měření každého bodu je to ještě o něco lepší.
Kód: Vybrat vše
08:50:23.786 : Z-probe:10.250 X:35.00 Y:30.00   08:53:41.756 : Z-probe:10.243 X:35.00 Y:30.00
08:50:34.052 : Z-probe:10.070 X:35.00 Y:165.00   08:53:52.101 : Z-probe:10.065 X:35.00 Y:165.00
08:50:44.627 : Z-probe:10.405 X:35.00 Y:300.00   08:54:02.654 : Z-probe:10.382 X:35.00 Y:300.00
08:50:56.128 : Z-probe:10.243 X:165.00 Y:30.00   08:54:14.170 : Z-probe:10.257 X:165.00 Y:30.00
08:51:06.380 : Z-probe:9.998 X:165.00 Y:165.00   08:54:24.376 : Z-probe:10.003 X:165.00 Y:165.00
08:51:16.943 : Z-probe:10.300 X:165.00 Y:300.00   08:54:34.841 : Z-probe:10.285 X:165.00 Y:300.00
08:51:28.401 : Z-probe:10.197 X:295.00 Y:30.00   08:54:46.315 : Z-probe:10.215 X:295.00 Y:30.00
08:51:38.531 : Z-probe:9.920 X:295.00 Y:165.00   08:54:56.471 : Z-probe:9.923 X:295.00 Y:165.00
08:51:48.959 : Z-probe:10.243 X:295.00 Y:300.00   08:55:06.899 : Z-probe:10.243 X:295.00 Y:300.00


Nezbývá než to překonfigurovat na Marlina a porovnat výsledky těchto dvou firmware.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod zemciko » 14.01.2020 13:40

Ono je taky dost rozdíl jestli naměříš 25 bodů a pak jen mezery mezi nima interpoluješ a nebo jestli se FW snaží něco nějak dopočítávat.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1363
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod grafix » 15.01.2020 11:27

Kolik kroků máš nastaveno na driveru osy Z?
  • 0

grafix
 
Příspěvky: 76
Registrován: 29.07.2017 17:35
Bydliště: NB
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod JCHP » 15.01.2020 12:03

Jen si to ujasním - kompenzace má přizpůsobit tisk zmapovanému povrchu v každém bodu, nebo prostě proložit (naklonit a posunout) rovinu tiskovým povrchem tak, aby odchylky byly minimální?
Druhý případ by asi nebyl postačující, když rozdíl nerovností je větší, než tloušťka tištěného vlákna.
  • 0

Upravený Kossel Clear s výměnnými hlavami (J-head a celokov s vodním chlazením)
JCHP
 
Příspěvky: 246
Images: 4
Registrován: 03.09.2014 12:06
Bydliště: NMnMet
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 15.01.2020 18:03

grafix píše:Kolik kroků máš nastaveno na driveru osy Z?

Kroků mám 400. Je tam trapéz se stoupáním 8mm. Driver 16micro kroků.

To: JCHP
Abych se přiznal právě vůbec netuším jak to funguje. Nikdy jsem to nepoužíval. Nyní jsem to chtěl použít kvůli tomu, že mám prohnutou podložku, tak jsem doufal, že by to pomohlo. Současně jsem si to chtěl vyzkoušet.

Nicméně už dělám na Marlinovy, tak to zkusím sním, jestli v tom bude rozdíl.

Podle mého názoru by to mělo tu moji nerovnost 0,4mm v největším ohybu v pohodě vykompenzovat. A ono se evidentně o to i nějak snaží. Protože jakmile to rozhodím třeba o 1mm, tak to začne kompenzovat mnohem víc a v podstatě to srovná naprosto stejně, jako když to je rozhozené jen o těch 0,4mm. Nicméně stále na prostředku podložky drhnu.
Právě jsem si myslel jestli nemá někdo zde zkušenost s tím autolevelingem na Repetieru. Stále totiž nevylučuji, že mám nějaký parametr nastaven špatně. Problém je však vždy s tím, že pokud člověk dělá něco co předtím nedělal a nemá s tím zkušenost a ono to nefunguje dle předpokladů, tak určit kde je chyba bývá problém.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod grafix » 15.01.2020 19:51

Zkus nastavit na driveru 32 kroků...

Jinak k té síti bodů. Pokud máš nerovnost (bouli) přesně mezi dvěma měřenými body, je jasné, že ke kompenzaci nedojde, musel bys nastavit větší hustotu bodů.

Je to tak jak píše JCHP, vytvoří se síť / mapa nerovností a hlava při pohybu v ose X a Y podle této mapy nerovný povrch kopíruje. Behěm tisku, tuším pěti následujících vrstev, dojde k redukci odchylek nerovností na 0 a pak již tisk probíhá bez odchylek.
  • 0

grafix
 
Příspěvky: 76
Registrován: 29.07.2017 17:35
Bydliště: NB
Reputation: 0

Další

Zpět na OSTATNÍ PROBLEMATIKA HW/SW

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron