Obnovení tisku po výpadku elektriky

Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod celeron » 17.03.2016 01:32

Čistě teoretický dotaz. Mnohahodinový tisk, těsně před koncem chcípne elektrika. Je nějaká metoda při tisku z SD karty jak dotisknout?
Napadá mě změřit výšku, spočítat vytištěný vrstvy, pomocí G-code vieweru nalézt místo havárky a v editoru odmazat všechny tiskový pohyby do toho místa. Pak by se muselo doplnit:
G0 X0 Y0 Zz ;najet Z
G0 Xx Yy Zz ;najet na místo havárky

A doufat, že se trefím...
Nebo je to nesmysl, případně je nějaká lepší metoda?
U mě tedy jen teorie, dlouhý tisky dávám pro sichr přes UPS ale ta nevydrží dlouho.
Díky
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 737
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod kroxigor » 17.03.2016 06:09

Nic lepšího asi nevymyslíš ...
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1503
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod MiKa » 18.03.2016 00:53

Nevím jestli je i jiná metoda jak na obnovu ale já tu tvojí už asi 3x praktikoval :D je to velice obtížné to najít ale jde to mám to odzkoušené :)
  • 0

MiKa
 
Příspěvky: 9
Registrován: 19.08.2015 18:04
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod uhnila_malina » 20.03.2016 13:28

Lepší než UPS by možná bylo napojit tiskárnu rovnou z akumulátoru který by se zároveň nabíjel zdrojem tiskárny. obešly by se tak ztráty v UPS i zdroji od tiskárny.
  • 0

uhnila_malina
 
Příspěvky: 30
Registrován: 14.11.2014 20:21
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod zbek » 20.03.2016 18:02

Na jak dlouho a jak často ti vypadává elektrika?
  • 0

Zbek
zbek
 
Příspěvky: 133
Registrován: 19.11.2015 16:14
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod lubos » 20.03.2016 21:39

zbek píše:Na jak dlouho a jak často ti vypadává elektrika?


Tak nějak vyplatí se ti celá demence s UPS, případně záložním akumulátorem přímo u zdroje na těch pár výpadků ?
  • 0

lubos
 
Příspěvky: 152
Registrován: 03.02.2014 14:59
Bydliště: Úvaly
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod celeron » 21.03.2016 00:19

lubos píše:
zbek píše:Na jak dlouho a jak často ti vypadává elektrika?


Tak nějak vyplatí se ti celá demence s UPS, případně záložním akumulátorem přímo u zdroje na těch pár výpadků ?


No ono když tiskneš 18 hodin a hodinu před koncem houpne elektrika a Mega se zresetuje, tak to celkem nase.., půl cívky v čudu a můžeš znova. Samozřejmě pro tisky 1-2 hodiny to neřeším. UPS leží u PC metr vedle, stačí do ní píchnout zástrčku tiskárny.
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 737
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod Joshuax » 22.04.2016 14:46

Taky jsem mel problemy s elektrikou, tisknu v praxi, semtam nam tu delaji psi kusy na tech zasuvkach, takze jsem tam dal UPS. Bohuzel jenom 300W a asi neni dost :D Zrejme odebiram vice, nez je UPS schopna rozumne dobijet, takze kdyz pak prisel vypadek, stejne to padlo na hubu i pres UPS (baterka letos nova).... Tzn asi by to chtelo neco vetsiho a to uz je otazka, jestli se to financne vyplati...

Taky je prima, kdyz clovek zapomene pripojenou tiskarnu ke kompu, po nejakem prenastavovani EEPROM ci kalibraci mnozstvi filamentu atd...
Tisk skoro u konce a reboot PC. Tisknu prece z SDcka, zadna traga, jenze znovupripojeni USB reset desky, konec tisku... Radooost... :D

Bylo by fajn, kdyby to umelo hlidat vytisteny kod a bylo to schopne navazat na posledni misto. Semtam by se sikla i pauza.
  • 0

Joshuax
 
Příspěvky: 51
Registrován: 14.06.2015 15:46
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod zemciko » 22.04.2016 17:46

Možná by neškodilo horní vrstvu před obnovením tisku zahřát, tedy alespoň u ABS. Když jsem tuto metodu kdysi zkoušel tak bohužel ony dvě poloviny na sobě nedržely jak měly... Raději jsem pak vytiskl zbytek zvlášť a slepil to.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 1145
Images: 9
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod celeron » 22.04.2016 17:50

Joshuax píše:Taky jsem mel problemy s elektrikou, takze jsem tam dal UPS. Bohuzel jenom 300W a asi neni dost :D Zrejme odebiram vice, nez je UPS schopna rozumne dobijet, takze kdyz pak prisel vypadek, stejne to padlo na hubu i pres UPS (baterka letos nova).....

To budeš mít něco špatnýho, mě UPS levný 300W FSP bez problémů podrží tiskárnu 5 minut. Je to ale spíš jen na hupy sítě, než na nějaký dlouhý výpadky.
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 737
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod GliderTools » 11.10.2018 20:56

Zdravím vás všechny!
Stáhnul jsem si po asi dvou letech Marlina a koukám, že je v něm podpora obnovení tisku po výpadku.
Rád bych se zeptal, jestli to někdo zkoušel, a jestli mu to fungovalo.

Zkoušel jsem to, a po vytisknutí asi 3mm výšky modelu jsem simuloval výpadek. Po obnovení dodávky proudu se mě tiskárna zeptala, jestli chci starý tisk zrušít, a nebo v něm pokračovat.
Dal jsem "pokračovat", ale nějak se to nevyvíjelo podle toho, jak bych si představoval, že by to mělo fungovat.

Tiskárna nahřála nejdřív podložku, pak extrudér a po celou dobu blikaly na souřadnicích otazníky. Potud v pořádku, nikdo nemůže zaručit, že mezitím někdo nepohnul s podložkou. Následovalo "zahoumování", souřadnice se zkalibrovaly, a podle mého opět správně, protože osa Z vyjela do výšky, kde původní tisk skončil.

Následovalo ovšem zklamání, protože tiskárna v těch třech milimetrech nad podložkou sice začala tisknout, ale úplně od začátku. Napřed "skirt", který se trochu omotal kolem modelu, a pak na vrch nedotisknutého modelu začala tisknout raftík.

Takže to vypadá, že tiskárna sice správně detekovala výpadek, ale nedokázala v G-kódu najít místo, odkud má pokračovat. Zapoměl jsem na nějaké nastavení, nobo to je funkce, která ve skutečnosti nefunguje?

Myslím že Průša se na nějakém videu chlubil, jak mu to funguje, takže to asi nějak jde.
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod kroxigor » 12.10.2018 02:54

Na MK3 to funguje a celkem spolehlivě, ale je nutná i podpora desky (EINSY) : ze zdroje jde ještě signální kabel který včas ohlásí výpadek tak aby, řídící deska ještě stihla uložit pozici než dojde k odpojení.

viz nákres a konektor POWER PANIC: https://reprap.org/wiki/EinsyRambo
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1503
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod tom666 » 12.10.2018 06:54

GliderTools píše: ... Zapoměl jsem na nějaké nastavení, nebo to je funkce, která ve skutečnosti nefunguje? ...

Malo by to fungovat aj na standartnych doskach vratane RAMPS + Mega 2560.

Treba vsak este povolit tieto nastavenia v subore "power_loss_recovery.h":
Kód: Vybrat vše
#define SAVE_EACH_CMD_MODE
#define DEBUG_POWER_LOSS_RECOVERY

a v "Configuration.h":
Kód: Vybrat vše
#define NO_MOTION_BEFORE_HOMING
#define Z_HOMING_HEIGHT 0

Hodnotu pre "Z_HOMING_HEIGHT" nezabudni nastavit na 0 :!:
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone.
tom666
 
Příspěvky: 513
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod GliderTools » 14.10.2018 19:12

FUNGUJÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!!!! :)
Díky moc!

EDIT:
No, tak jsem jásal předčasně. :(
Zahoumoval osy X a Y, s osou Z nedělal nic.
Krásně najel na místo kde skončil a pokračoval v tisku, ALE
Vůbec neposunoval osu Z, a tiskl pořád ve stejné výšce, takže za chvilku se brodil ve filamentu.
Ještě v tom bude nějakej háček... :?:
  • 0

GliderTools
 
Příspěvky: 23
Registrován: 25.12.2015 02:45
Reputation: 0

Re: Obnovení tisku po výpadku elektriky

Příspěvekod celeron » 14.10.2018 22:22

Když nad tím přemejšlím, tak aby bylo možný obnovit tisk po výpadku, tak by se muselo po zdárným provedení každýho G-code uložit jeho identifikaci do EEPROM či SD kartu. A po výpadku začít následujícím G-code. Řekl bych, že to bude docela zdržovat a navíc třeba EEPROM má nějakej konečnej počet zápisů.
Možná se to řeší jen záznamem každý dokončený vrstvy, pak by ale návaznost tisku v následující vrstvě nebyla zcela dokonalá.
Pak je ještě možnost, že Mega 2560 umí rozeznat výpadek a při jeho příznaku stihne uložit identifikaci posledního vytištěnýho G-code. To je spíš na někoho, kdo ten procík dokonale zná.
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 737
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Další

Zpět na OSTATNÍ PROBLEMATIKA HW/SW

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků