Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 15.01.2020 21:43

Bohužel 32mikro kroků nelze, používám drivery max 16. Navíc toto by s tím nemělo mít vůbec žádnou souvislost.

Samozřejmě mám nastaveno, aby se měřily jak ty nejnižší, tak i nejvyšší body podložky. Jak jsem psal počet měřících bodů nemá na výsledek žádný (nebo nepozorovatelný) vliv.

Dnes mě ještě něco v práci napadlo, tak to zkusím zítra otestovat.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 16.01.2020 09:05

Aleluja.
Takže po nekonečném martyriu oznamuji úspěch. Kdybych ve škole při hodinách angličtiny dával větší pozor, mohl jsem to mít zprovozněné za 1 hodinu už před týdnem. Na druhou stranu jsem měl, ale i velkou smůlu na návody. Protože všechny ať už na Youtube nebo na webech jsou neúplné a také jim to nemůže fungovat. Respektive jim to funguje stejně blbě jako to šlo i mě.
Takže abych nenapínal případné zájemce o tuto problematiku tak postup je jednoduchý:
V první řadě je dobré nastavit firmware dle tohoto návodu:
phpBB [video]

Tím se dostanete do bodu co jsem byl celou dobu já. Takže to jako funguje, ale nefunguje. V tom videu ještě nezmiňuje nastavení Serva, takže to si musíte také definovat, pokud již nemáte.
Následně je ale nutné ještě zapnout na kartě GENERAL položku Enable z-correction (DISTORTION_CORRECTION). Teprve tato volba aktivuje vyrovnání podložky. Samozřejmě je nutné nastavit i zbylé parametry. Já jsem zatím nechal všechny default jen jsem změnil rozsah podložky kam může sonda. To jsem v podstatě opsal z karty FEATURES nastavení Bed leveling grid size
Následně se nastaví ve sliceru třeba tento spouštěcí G-Code:
Kód: Vybrat vše
G21
M340 P0 S2194 ; Reset 3D Touch cidla
M190 S55
G28 ; Home vsech OS
G33 ; Spusti Bed correction
M109 S[first_layer_temperature]
M323 S1 ; Enable correction

Důležitý je G33 jež aktivuje vyrovnání podložky. Tedy nikoli G32 nebo G29 autolevelingu. A následně M323 S1, který zapne korekci podložky při tisku.

Toto není ještě moje finální nastavení, ale je to již funkční nastavení a dobrý základ, kde se odpíchnout při řešení tohoto problému.
Přikládám i můj konfigurák pro BL Touch (3D Touch).

Dále odkazy na zdroje, kde jsem čerpal:
https://www.repetier.com/documentation/ ... z-probing/
https://3dfactory.cz/2018/09/16/autolevel/
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... J1xMLoGTFM

https://www.instructables.com/id/AUTO-B ... RMWARE-Wi/
http://antony-jordan.co.uk/3d-touch-tutorial.html
https://www.geeetech.com/wiki/index.php ... ing_Sensor
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod grafix » 16.01.2020 10:46

Používám Marlin a tam je to jinak a navíc indukční sondu, ne BLTouch.

Co se týká krokování, v tom máš samozřejmě pravdu, stačí si to spočítat. Já jsem si ale oveřil, že u TMC2208 při aktivované interpolaci na 256 je rozdíl mezi nastavením mikrokroků 1/16 a 1/32. Nezjistil jsem proč, ale je to tak. Chvá se mi to stejně na všech třech tiskárnách

Díval jsem se přímo na stránky repetieru a je tam přímo sekce Z-probing, kde to kompltně popisují. Viz to co jsi před chvílí psal.
https://www.repetier.com/documentation/ ... z-probing/
Tak halvně že jsi na to přišel.
  • 0

grafix
 
Příspěvky: 76
Registrován: 29.07.2017 17:35
Bydliště: NB
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod gazy11 » 23.06.2020 20:19

Ahoj,
tak ani po prostudování všeho tady jsem nepochodil.- Mám obdobný problém jako SakulRaider. Zkouším rozhýbat BLTouch na Rebelu, 1+1 Z motor každý na jednom driveru s koncákama pro Zmin nahoře-tady je u hopumování.
G33 mi udělá test na třech místech (pouze v jedné lajně a ne dle definice - používám repetier tool), pak odjede na X úplně na max zajede se senzorem a hodí chybu-vypadá to nějak takhle:

READ: Z correction disabled
READ: Reference Z for measurement:16.600 (tady mám nastaveno 1,6mm Z probe height od trysky a 15mm aby se zvedla Z osa pro další měření).
READ: Z-probe:16.761 X:10.00 Y:180.00
READ: Z-probe:19.820 X:280.00 Y:180.00
READ: Error:Stopping distortion measurement due to errors.
READ: fatal:G33 failed! - Printer stopped and heaters disabled due to this error. Fix error and restart with M999.

akorát že tedy není více upovídanej a nenapíše co mu vadí. domnívám se že je to něco s pozicema pro testy.

Start Script:
;M300 10
M340 P0 S2194 ; Reset 3D Touch
G28 ; home all axes
G33 ; Spusti Bed correction
M323 S1 ; Enable correction
M117 Cleaning...;Put Cleaning message on screen
G1 Y2.0 F3600.0
G1 Z0.2 F1000.0
G1 X200.0 E20 F600.0

Sakul něco řeší tady: https://forum.sakul.cz/viewtopic.php?f=12&t=1172 , tak kdyby ěnkoho ěnco napadlo, sem s tím, předem díky!
  • 0

Martin
gazy11
 
Příspěvky: 36
Registrován: 22.05.2017 06:39
Bydliště: Teplice
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod SakulRaider » 24.06.2020 01:01

Podle mě se mu možná nelíbí, že je tam moc velký rozdíl v měřených bodech:
READ: Z-probe:16.761 X:10.00 Y:180.00
READ: Z-probe:19.820 X:280.00 Y:180.00
To je přes 3mm což je krutě zkroucený. Mám pocit, že se nastavuje nějakej limit odchylky tuším, že 2mm v defaultu.
Prvně by měla být podložka co nejpřesněji seřízena mechanicky a teprve pak lehce doladit na velké ploše nějaké prohnutí pomocí G33. Jak to změří někde odchylku větší jak 1mm je to hodně špatné a je potřeba to vyřešit.
Jinak, aby korektně fungovalo G33 musí být nastaveno i G32, ze kterého G33 přebírá mapu pro měření.
Pač jsi nedal konfigurák, tak těžko cokoli radit.
Taktéž jsem zjistil, že pokud se dělá todle harakiri, je dobré vždy vymazat celou EEPROM, pač tam rádi zůstávaj různý prasečiny a pak to dělá různej bordel. Rozhodně nespoléhat na přepisování EEPROM setů.
  • 0

SakulRaider
 
Příspěvky: 14
Registrován: 21.06.2016 20:26
Bydliště: Libáň
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod gazy11 » 24.06.2020 04:33

díky za odpověď, podívám se na ty rozdíly. no stolek tak křivej nebude (doufám),ale nejspíš mám hapr v horních koncákách. jak mám každej motor zvlášť tak je možný že mám křivou osu X (levá vs pravá strana). zkusím to srovnat a dám vědět jestli se něco zlepší. konfigurák v příloze ještě jednou díky!

EDIT1: tak trošku pokrok, poladil jsem vrchní koncáky pravou stranu trošku dolů a test na gridu 3x3 proběhl až do konce. takže jak píše Sakul, bylo to limitem 2mm - maximální rozdíl. Ještě mi při zdvihání Zetka a souběžném uvolnění tyčky senzoru ťukne tyčkou o stůl, to snad najdu aby vydržel o něco déle zasunutý.....
jdu pokračovat v bádání zatím děkuji!

EDIT2: G32, G33 tady je pár poznámek kolem rozdílu těchto dvou příkazů a jak je použít.
https://forum.repetier.com/discussion/6 ... fore-reset

jinak se mi už rozjede tisk,ale jak psal Sakul, korekce sice nějaká vidět je,ale na podložce na jedné straně linka docela ok ale na pravé straně stolku je extruder moc nízko a reje.

Z probing a Z auto bed leveling mám zapnutej, tak nevím...

v příloze poslední konfigurák


EDIT: tak už to vypadá v pohodě. nakonec mi stačí tento startscript:
G28 ; home all axes
G32 S1 P0 ; measure a grid, use rotation matrix

Mám nastevny 3x3 měřící body, a linka už vypadá na všech stranách stejně.

Konfigurák je pro rebel2 třeba se někomu bude hodit.

Ramps 1,4/mega 2560
bed size 300x200x215mm,
2x Z driver koncáky a houmování (x,y,z) nahoře, normaly closed
Touch sensor offset x/y= 36/2mm,
Z probe height (mezi z probe high signal a tryskou) 1,5mm,
krokování x/y/z 200/200/400 (Z trapéz 8mm)
extruder 310kroků/ot
extruder auto cooling 50°C na D11 tuším...zbytek v příloze.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Martin
gazy11
 
Příspěvky: 36
Registrován: 22.05.2017 06:39
Bydliště: Teplice
Reputation: 0

Re: Repetier FW v1.0.3 a autoleveling

Příspěvekod barkh » 25.06.2020 11:24

Jestli mas na obou z motorech vlastni driver a mas sondu, tak byt tebou vyhodim koncaky a prejdu na marlina 2.x. Uvodni zprovozneni je proti repetieru drobet sok, ale z-auto align a unified bed leveling za to stoji ... Uznavam, ze vetsina menu je u marlina horsi, ale vyse zminene + mnohem intuivnejsi nastaveni z-probe offsetu to bohate vyrovnava. Davam z vlastni zkusenosti.
  • 0

barkh
 
Příspěvky: 36
Registrován: 03.02.2015 13:26
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na OSTATNÍ PROBLEMATIKA HW/SW

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník