Merlin, hláška MINTEMP

Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod celeron » 22.03.2018 15:49

Mám Rebela několik let a teprve letos se mi často po zapnutí vypisuje na posledním řádku displeje hláška MINTEMP.
No dobrá, asi mám v dílně zimu, jenže to chování s hláškou MINTEMP je divný. Při tý hlášce se vše zablokuje, nejde ani pustit nahřívání bedu. Divný je, že i když mám tiskárnu v boxu a přitopím ji na cca 30 st. tak hláška nezmizí. Musí se vypnout zdroj nebo HW reset.
Neřešil jste někdo kdo máte Rebela ve studený dílně tenhle problém? Od kterýho termistoru bere teplotu pro tuhle hlášku a na kolik je MMINTEMP nastavený? To že po hlášce MINTEMP nereaguje na nahřátí je chyba mýho FW a nebo to dělají všechny, případně v kterým modulu FW je to řešený?
Díky
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 728
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod kroxigor » 22.03.2018 16:01

MINTEMP je nastaven na 5°C pokud zapneš tiskárnu a je tam tato teplota pak se FW blokne a musíš restartovat. Musel bys přitopit nad a teprva pak zapnout tiskárnu
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1465
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod tom666 » 22.03.2018 17:02

@celeron
Vidim to na poruchu termistora.
Ake su hodnoty teplot hned po zapnuti tlaciarne?
Zaporne hodnoty signalizuju poruchu termistora.
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone, Rebel II Bowden Variant (rozostavany)
tom666
 
Příspěvky: 455
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod celeron » 22.03.2018 18:00

Chlapi, teplota na jednom je 14 a na druhým 16 st.C. a teploměr položenej vedle ukazuje 16 st. C. Termistorama to rozhodně není. Neřeším poruchu, ale jak snížit teplotu od který to generuje tuhle hlášku. Vojto, v tom mým je asi nastavíno víc než 5 st, odhaduju 15-17 st. Je to počeštělej Marlin, co jsi mi poslal tak před rokem a půl. Verzi nevím, přišel jsem o zdrojáky když se mi zmrskl disk v PC.
Kde to je, v konfiguraci nebo jinde? Ptám se, protože jsem to nenašel. Když jsem před časem řešil aby po zapnutí MPCNC mělo servo kvůli regulátoru otáček vřetene jen 0,9uS, tak to taky nebylo v konfiguráku ale v Servo.h.
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 728
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod tom666 » 22.03.2018 18:44

@celeron
http://marlinfw.org/docs/configuration/configuration.html#temperature-ranges

Citujem:
Err: MINTEMP: This error means your thermistor has disconnected or become an open circuit. (Or the machine is just very cold.)
  • 0

Prusa i3 MK2s, Creality Ender-3, Anycubic i3 Mega, Sunhokey Prusa i3 Clone, Rebel II Bowden Variant (rozostavany)
tom666
 
Příspěvky: 455
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod celeron » 22.03.2018 18:58

Díky, za tip kde to hledat. Ještě někde nalýzt zdroják toho Merlina, co mám v tiskárně....
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 728
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod kroxigor » 22.03.2018 19:22

Koukal jsem na starší verze Marlina a ty tam mají MINTEMP na 15° tak to asi bude tvůj případ pokud to nikdo nezměnil.

Co tam máš za verzi?

Původní Zahradníkovic Marlin co dával k tiskárnám tam má MINTEMP na 5° taky a to je hodně stará verze
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1465
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Marlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod celeron » 22.03.2018 22:12

Já vůbec netuším, co tam mám. Původní Zahradník to určitě není, má to čestinu, povolenou EEPROM a na X a Y DRV8825, LCD čtyřřádek. Jeden čas jsem tisknul na FW o Pablo2048 ale ten to taky není, od něj jsem zdrojáky našel. Nemá češtinu a Mintemp je nastavená na 5 st. Je tam na 99% to, co jsi mi kdysi poslal.
Rok a půl, možná i dva jsem na to nešáhl, protože nebyl důvod, tisklo mi to perfektně, prostě uživatel. To co jsem o nastavení FW věděl z doby stavby a vylepšování, se mě za tu dobu vykouřilo z hlavy. Mám bobek, abych to při nějakým update nerozvrtal a netisklo to hůř než teď.
Tisknu jen z SD, ani nevím, jestli při připojení na Repetier host to nevypíše třeba tu verzi Marlina.
Teď mě napadlo se podívat do starýho PC, co jsem měnil asi před dvěma lety, zda tam není v Arduino IDEpřeklad FW pro Rebela, nebo v emailu to, cos mi poslal.
A propo, co je dnes za verzi Marlina spolehlivýho funkčního?
Díky
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 728
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod kroxigor » 23.03.2018 05:01

Já už tu mám s LCD jen ouchyláky (Průšovky) na Rebelech mám FGLCD a ty vždy při startu vypisujou verzi FW na LCD. Tuším, že to tam je i někde v menu a vypíše to i při připojení k RHostu.
Pokud to funguje (v teple) a nechceš se v tom hrabat tak bych to dočasně (než se oteplí) řešil že ohřeju box než zapnu tiskárnu ("postav tam na chvilku hrnek s kafem")

Pokud bylo opravdu v nějaké verzi jako standard minitemp 15°tak jsem to jistě neměnil - tohle neřeším mám tiskárny v bytě kde nejdu pod 18* a neměl jsem nikdy tenhle problém. Takže to asi bude moje vina ...

V současný době používám FW Marlin 1.1.8 (mám ho nakonfigurovanej na TMCčka, trapezy a FGLCD)
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1465
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod celeron » 23.03.2018 15:01

Tak jsem v tom starým PC našel Marlina 1.0.2 od Tebe. Jseš v něm podepsanej. :) Na minitempu je 15 // 5. Překvapilo mě, že tam máš X a Y 195 místo 200. Ale ješte musím hledat co jsem s ním při překladu udělal, protože mi jezdí 200 a Yerk a akcelerace je jiná a drivery mám dva Ačkový a dva Déčkový. Teď zrovna potřebuju tisknout a tak až to dodělám, zkusím se v tom pošťourat, naštěstí mám ještě dvě další, sice neoriginální Megy, tak můžu případně původní vrátit.
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 728
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Merlin, hláška MINTEMP

Příspěvekod kroxigor » 23.03.2018 16:56

Marlin 1.0.2 byla tuším i verze co k tomu dával přímo Zahradník v tý době. Já tam jen něco přidával a upravoval.
Těch 195 tam bylo z důvodu aby byla jistota, že to nevezme sponky a stejně to úplně na kraji blbě drželo na skle.
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1465
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D


Zpět na OSTATNÍ PROBLEMATIKA HW/SW

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků