Výměna filamentu během tisku

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod medapeta » 03.01.2017 17:23

Ten kus nataveného vlákna co vyleze před pokračováním by mohl dělat bordel, takže asi jen to pohlídat s pinzetou. Pokud tam tedy není nějaký jiný způsob jak se s tím zachází lépe.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1550
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 23.01.2017 22:40

Je tu někdo komu se podařilo dořešit jak na Marlinu rozchodit nějaký jednoduchý mechanicky spínač pro detekci přitomnosti filamentu? (jako například http://www.thingiverse.com/thing:285504 ) Jen aby to prostě přestalo tisknout, zahomovalo se X,Y a zůstalo vše nahřáté dokud to nevyměním a neodkliknu na displeji? Pokud by se někdo podělil o řešení byl bych vděčný ;-)
EDIT: Podařilo se mi najít poměrně přesný návod zde http://forums.reprap.org/read.php?1,297350,381605 . Je to ale z roku 2014, tak váhám jestli to může stále fungovat s novou verzí Marlina. Každopádně to ale asi zkusím zprovoznit, i když teda tady těm softwarovym věcem moc nerozumím bohužel.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 31.01.2017 21:37

Tak odkaz na forum co jsem postoval o příspěvek výše je již neaktuální. Aktuálně je funkce na detekci přítomnosti filamentu již integrovaná v Marlinu a stačí velice jednoduše zapnout v configuration.h a endstop zapojit na D4 viz .
Každopádně mi to ale nefunguje, použil jsem mechanický endstop, zkoušel jsem ho zapojit více způsoby, včetně všech tří kabelů a tiskárna si tiskne ať je nebo není zmáčknutý, tak nevím.
Nemohlo by to být tím, že jsem použil tenhle jednoduchý endstop http://obchod.rebelove.org/elektronika/ ... op-xy.html a ne třeba tenhle http://www.ebay.com/itm/Mechanical-RAMP ... SwhkRWgKqc ? Je v nich nejaky funkční rozdíl, nebo je tam ta deska jen na parádu a neměl by v tom být rozdíl?
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod fdd1222 » 31.01.2017 21:58

Na te desce je rc clen proti ruseni a ledka. Na funkci by to nemelo mit vliv.
Preklemuj si svorku dratem a pak lehce poznas jestli mas blby spinac nebo SW
  • 0

fdd1222
 
Příspěvky: 511
Images: 0
Registrován: 12.11.2016 19:59
Reputation: -5
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 31.01.2017 22:06

Díky, myslel jsem si to. Spínač to není, bude problém v SW. Jdu zas googlit.
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod medapeta » 31.01.2017 22:08

Pro detekci přítomnosti/nepřítomnosti filamentu jsem si udělal tenhle přípravek. Není sice mechanický, ale funguje dobře: http://www.thingiverse.com/thing:1816196
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1550
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 31.01.2017 22:46

Jasný, to je to stejné, jen s optickým endstopem. Fungovat musí oba. Držák si udělám na míru, to problém není, ale stávkuje mi zjevně firmware. Co jsi upravoval ve FW aby ti ta funkce fungovala a jakou verzi FW používáš?
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 31.01.2017 23:26

VYŘEŠENO. Háček byl v tom, že kromě povolení #define FILAMENT_RUNOUT_SENSOR v Configuration.h bylo zapotřebí ještě v Configuration_adv.h zapnout #define FILAMENT_CHANGE_FEATURE (zde je možné i přesně nakonfigurovat co přesně tiskárna udělá při přerušení)
Jinak endstop je napojený jen na levý a pravý pin D4, tzn. na signal a ground.
Funguje to perfektně. V základu to při rozpojení endstopu provede rychlou retrakci, zvedne Z o 10mm, zaparkuje X a kompletně vytáhne filament. Pak to pípá a čeká na výměnu dokud to člověk neodklikne na displeji, ještě se vyextruduje par cm materiálu a tisk pokračuje.
Jdu ještě rysnout držák co si přimontuju na vyhřívaný box ;-)
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod celeron » 01.02.2017 23:26

medapeta píše:Pro detekci přítomnosti/nepřítomnosti filamentu jsem si udělal tenhle přípravek. Není sice mechanický, ale funguje dobře: http://www.thingiverse.com/thing:1816196

Zkoušel jsi to na transparenty, přírodní nebo průhledný? Reaguje na ně spínač?
Díky
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 744
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod medapeta » 02.02.2017 11:09

Zkoušel jsem z transparentních pouze červené ABS-T z Mladče a nebyl žádný problém.
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1550
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod celeron » 02.02.2017 16:15

medapeta píše:Zkoušel jsem z transparentních pouze červené ABS-T z Mladče a nebyl žádný problém.

Červený transparent je dost kontrastní. S průhledným to asi nebude tak jistý.
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 744
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 02.02.2017 16:43

Když potřebuješ tisknout transparentní materiály, tak si tam dej proste jednoduchy mechanicky endstop a je to. Tady jsem si třeba v rychlosti načrtnul držák, co se přisroubuje na horní stranu boxu a zastrčí se do něj teflonové trubičky. Funguje úplně v pohodě a nemusíš polemizovat nad filamentem.
Filament sensor.stl
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod celeron » 18.02.2017 11:42

Předpokládám, že do tý hranatý díry se má strčit mikrocvič s otočnou rolnou. Nojo, ale jakej? Koukal jsem na mikrocviče s rolnou a co jsem našel, tak ta rolna je vždy vystrčená mimo jeho půdorys, takže by do ty tvý malůvky nešla zastrčit.https://www.gme.cz/mikrospinac-zippy-sm-05s-05p0-z
Mikrocvič bez rolny jen s prohnutou packou bych tam radši nedával. Měl jsem z ABS čistítko na filament a za půl roku šoupání se prodřelo z kulatý 2 mm díry na ovál 5x3 mm
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 744
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod medapeta » 18.02.2017 12:20

что такое mikrocvič ?
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1550
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Brdy
Reputation: 0

Re: Výměna filamentu během tisku

Příspěvekod Saph » 18.02.2017 13:58

Dal jsem tam co se mi zrovna válelo doma, to znamená takový úplně obyčejný http://www.ebay.com/itm/3pc-Limit-endst ... SwgQ9V3sQd . Mačká se snadněji než takové ty kvalitnější zelené, což se tady hodilo. Jen jsem mu tu páčku ještě trochu zkrátil. Jestli tam chceš nacpat nějaký větší, tak mi napiš rozměry do SZ a klidně ti to upravím, to bude chvilička :-)
  • 0

Saph
 
Příspěvky: 572
Registrován: 20.09.2015 19:50
Bydliště: Kroměříž
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná problematika tisku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků