Nastavení pro tenké vrstvy

Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod zaliman » 16.08.2014 18:04

Jak nastavujete Slic3r pro tenký vrstvy, jako 0.1mm? Necháváte to default, nebo zvětšujete šířku extrudovaný stopy, nebo co se tam dá ještě vykoumat? :-)
  • 0

zaliman
 
Příspěvky: 62
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 20:15
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod Rebel » 16.08.2014 22:40

Nechavam to defauilt. Sice 0.1 moc netisknu, ale 0.15 obcas jo. Zalezi na velikosti objektu, cim mensi a nizsi vrsrtva, tim hure vrstvy chladnou a je tomu potrteba prizpusobit nastaveni. Zalezi samozrejme i na velikosi trysy a zda pouzivas externi chlazeni vytisku ci ne.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3357
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod romanm » 16.08.2014 23:29

Na 0,4mm trysce jsem míň než 0,15mm netisknul. Zkoušel jsem to na několika tryskách a u všech jsem musel zvýšit extruzi o 10%, jinak to soplilo na detailech. Řekl bych, že tady jednoduše nejde ochcat fyzika a čím větší je poměr tloušťky vrstvy k průměru trysky, tím nepřesnější je dávkování.

Do určité meze to zvládne vyrovnat zvýšení extruze, ale tak jako tak, každý rozměr trysky má někde svoje limity. Takže to tak beru a s 0,4mm tryskou jedu většinou 0,3mm vrstvu, ale nejdu pod 0,2mm vrstvu. Tisknout pod 0,2mm jsem zatím neměl potřebu, abych dal menší trysku (mám ještě zabalenou 0,3mm :) ).
No a nejvýš jsem zkoušel 0,8mm trysku, ta chodila optimálně na 0,5-0,6mm vrstvě, vrstva 0,4mm už zase potřebovala zvednout extruzi.
  • 0

romanm
 
Příspěvky: 177
Registrován: 16.02.2014 16:17
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod zaliman » 16.08.2014 23:52

Tisknu pla tryskou 0.4 a takovy vetsi veci jedu taky 0.3 mm vrstvou. Ale chtel jsem zkusit, co to da.
S maker botama machrujou na 0.4 tryskach s vrstvou 0.05 tak si rikam, jak moc je to pravda.
Ofuk tisku mam dvema vetrakama. Rikam si, jestli by nepomohla taky "spicatejsi" tryska. Mam takovou dost tupou a rekl bych, ze to pak celkem prohriva tu oblast okolo. Nebo to az takovej vliv nema?
Taky jsem zkousel natvrdo zvednout sirku ty stopy, to se zdalo docela pomohlo, ale nejmensi jsem byl schopnej vytisknout 0.15.
  • 0

zaliman
 
Příspěvky: 62
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 20:15
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod romanm » 18.08.2014 01:44

0,05? Sice nechápu, k čemu je to dobré, takovým kopytem tisknout tak tenkou vrstvu, ale jdu to zkusit :)
Sice mám teď nahozenou špičatou 0,5mm, ale u ní jsem ještě limit nezkoušel :)
  • 0

romanm
 
Příspěvky: 177
Registrován: 16.02.2014 16:17
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod romanm » 18.08.2014 20:54

Tak jsem prubnul tisk 0,05mm. Velikost výtisku je přibližně 25x25x25mm. Překvapuje mě, že to ta 0,5mm tryska napoprvé dala a v docela solidní kvalitě. Samozřejmě na fotce to vypadá o něco hůř než ve skutečnosti, jako vždy. Pro porovnání jsem to nafotil vedle modelu vytisknutého s 0,3mm vrstvou (vlevo).

Materiál PLA 3DF, teplota tisku 175°C (normálně tisknu na 185-195), slicováno CuraEnginem.
Osobně jsem z tohoto tisku v rozpacích. Ještě při 0,15mm vrstvě jde zřetelně vidět jak přibývají vrstvy, ale u tohohle se po celou dobu tahá tryska nad podložkou jakoby nedávala materiál a na konci se na podložce objeví hotový objekt :)
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
romanm
 
Příspěvky: 177
Registrován: 16.02.2014 16:17
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod Rebel » 18.08.2014 21:53

Vypada to dost solidne :) a jaka doba tisku? 3h ? :D
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3357
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod zaliman » 18.08.2014 22:08

Teda to je parada. Jaky mas rychlosti a extruze/sirku stopy? Me se to vzdycky dost patla a to mam dva vetraky na plnej ofuk. Nevim, jestli je to tupou tryskou, rychlostma, nebo tim, ze tisknu PLA.
Aha ted koukam, ze jedes taky pla. Zkusim teda stahnout teplotu a rychosti.
  • 0

zaliman
 
Příspěvky: 62
Images: 1
Registrován: 23.04.2014 20:15
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod romanm » 18.08.2014 22:19

V repetieru po slicnutí to psalo dobu tisku cca 50 minut, ale protože jsem měl obavy aby se při rychlém tisku nerozpaplaly ty tenké uši, tak jsem na displeji nastavil speed mul. na 50%, takže se to nakonec tisklo něco přes hodinu a půl.

Mimochodem, všechno nejlepší k narozkám! Na to že se blíží konec dne, nejsi ještě v tak špatném stavu :)
  • 0

romanm
 
Příspěvky: 177
Registrován: 16.02.2014 16:17
Reputation: 0

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod Rebel » 18.08.2014 22:34

Dik, ale melu z posledniho, nedalo mi to a musel jsem sem proste stejne mrknout :D Ale uz jsem fakt hotovej a koncim :) Kazdopadne fakt pri te velikosti povedenej tisk :)
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3357
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 100
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: Nastavení pro tenké vrstvy

Příspěvekod romanm » 18.08.2014 23:31

zaliman píše:Teda to je parada. Jaky mas rychlosti a extruze/sirku stopy? Me se to vzdycky dost patla a to mam dva vetraky na plnej ofuk. Nevim, jestli je to tupou tryskou, rychlostma, nebo tim, ze tisknu PLA.
Aha ted koukam, ze jedes taky pla. Zkusim teda stahnout teplotu a rychosti.


Oblíbil jsem si PLA, takže ABS tisknu jen když není jiná možnost. Jednak je PLA pevnější než ABS a v druhé řadě nemusím čekat 12 minut na nahřátí bedu :)
Navíc, ABS mi při tisku smrdí a já nemůžu větrat, aby mi to nepopraskalo a to mě se*e :)

Nechtělo se mi vypisovat co jsem měnil a co ne, tak jsem udělal screenshoty. Při tisku pak stáhnu rychlost na 50%, ikdyž to není úplně zapotřebí, ale Yoda na 100% měl pak zvadlé uši :)

Mimochodem, rychlosti tisku slicer vs cura, to je pro mě taková záhadná věc. Ačkoliv ve sliceru nastavím třeba všechny rychlosti konstantně na 30mm, v cura taky všechno na 30mm, cura g-code přesto tiskne výrazně rychleji.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
romanm
 
Příspěvky: 177
Registrován: 16.02.2014 16:17
Reputation: 0


Zpět na Všeobecná problematika tisku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků