offset osy Z

offset osy Z

Příspěvekod aladincb007 » 09.07.2020 13:11

Zdravím tady na fóru, mám dotaz ohledně offsetu osy Z. Mám objednanou oboustrannou planžetu, kde na jedné straně je nalepená PEI folie cca 0,4 a na druhé straně stříkaný povrch jinačí tloušťky. Někde jsem před časem viděl, že to řešili ve Sic3ru, pro každou desku měli zvlášť profil. Teď to zaboha nemohu najít.
Představa je taková, že indukční sondou se nejdříve vynuluje na planžetu a potom hotend sjede na podložku (podle předefinované tloušťky), a začne tisknout. Nevím jestli stačí pro příklad do start gcode přidat za příkaz home XYZ, M851 Z -1.9 (Pro jednu stranu planžety) a v dalším profilu by bylo třeba M851 Z -0.6 ( pro druhou stranu planžety).
Jen bych si pak před slicováním vybral správný profil pro danou planžetu.

Díky za rady a jestli jsem stejný dotaz někde na fóru přehlédl a opakuji se, tak se omlouvám, ale opravdu se mě to nepodařilo najít.

PS. mám FW Merlin 1.1.9, Rebel II
  • 0

aladincb007
 
Příspěvky: 20
Registrován: 21.12.2014 19:41
Bydliště: CB
Reputation: 0

Re: offset osy Z

Příspěvekod Rebel » 09.07.2020 15:14

Z-offset ve FW si nastav podle jedné strany planžety s nastavením slic3r/Nastavení tiskárny/Obecné/Odsazeni=0 a druhou stranu dokoriguj v druhém profilu tiskárny parametrem "Odsazení Z" :) Tedy ona hodnota se přičítá (v případě záporného čísla odečítá) k výšce 1. vrstvy a nemá vliv na generování množství extruze pro 1. vrstvu.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3824
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: offset osy Z

Příspěvekod antoans » 21.02.2021 03:01

Rebel píše:Z-offset ve FW si nastav podle jedné strany planžety s nastavením slic3r/Nastavení tiskárny/Obecné/Odsazeni=0 a druhou stranu dokoriguj v druhém profilu tiskárny parametrem "Odsazení Z" :) Tedy ona hodnota se přičítá (v případě záporného čísla odečítá) k výšce 1. vrstvy a nemá vliv na generování množství extruze pro 1. vrstvu.


1.No já nevím ale síla plechu je stejná jestli ji otočíš hrubým nahoru nebo pei nahoru tak plech má stále stejnou tloušťku. Čili stačí změřit tloušťku plechu a pak ji odečíst.

2.já to zkoušel to odsazení z a přijde mi to že to moc nefunguje. Kalibraci jedu ještě postaru bez pindy a dalších senzoru pomocí papíru a po odečtení síly papíru se mi zdá že mám trysku stále moc vysoko. dolu mne to nechce pustit jelikož je koncák stále sepnutý i když vypína jako v nule.
  • 0

antoans
 
Příspěvky: 45
Registrován: 04.01.2018 15:57
Bydliště: Ostrava 2
Reputation: 0

Re: offset osy Z

Příspěvekod Rebel » 21.02.2021 13:34

Jasně že je planžeta stejně tlustá z obou stran :D ale myšlenka byla nejspíše v tom (reakce na @aladincb007 ..."Někde jsem před časem viděl, že to řešili ve Sic3ru, pro každou desku měli zvlášť profil. Teď to zaboha nemohu najít."), že mám více planžet a na jedné je PEI, na druhé PETpáska a na další třeba izolepa pro tisk FLEXu od PM. Dnes používám převážně mechanické sondy typu "BL-tuch", která tuto problematiku řeší.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3824
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Re: offset osy Z

Příspěvekod antoans » 21.02.2021 15:39

Rebel píše:Jasně že je planžeta stejně tlustá z obou stran :D ale myšlenka byla nejspíše v tom (reakce na @aladincb007 ..."Někde jsem před časem viděl, že to řešili ve Sic3ru, pro každou desku měli zvlášť profil. Teď to zaboha nemohu najít."), že mám více planžet a na jedné je PEI, na druhé PETpáska a na další třeba izolepa pro tisk FLEXu od PM. Dnes používám převážně mechanické sondy typu "BL-tuch", která tuto problematiku řeší.


Jak to používáš kalibruješ to přes více bodu nebo v jednom místě? Viděl jsem video kdy to kalibroval uprostřed podložky Jestli to teda chápu dá se to svým způsobem považovat za náhradu endstopu osy Z?
  • 0

antoans
 
Příspěvky: 45
Registrován: 04.01.2018 15:57
Bydliště: Ostrava 2
Reputation: 0

Re: offset osy Z

Příspěvekod Rebel » 21.02.2021 21:21

"Z" endstopy nepoužívám už hodně dlouho, protože při indukční či mechanické sondě to není potřeba. Použití jednobodového "setnutí" Z nebo vícebodového levelingu je odvozeno od toho, jak máš rovmý BED, pokud je rovný, není potřeba levelovat.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, Anycubic Photon ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3824
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK.......není Hong Kong :D
Reputation: 106
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D


Zpět na Slic3r(PE)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků