firmware na rebela 2

firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 25.04.2015 16:33

Prosím, jaký firmware používáte na rebela 2. V čem se liší a který má jaké výhody. Moje elektronika je Arduino Mega, Ramps 1.4, drivery 8825.

Firmware ze odsud ze stránek mi nefunguje. Při tisku ohřeje heatbed, zhomuje se, ohřeje Hotend, najede na pozici, odkud má začít tisknout a zamrzne. Musím tiskárnu odpojit, nebo zmáčknout nouzové tlačítko.

Firmware Marlin od pana Zahradníka, tady nejsem schopen nastavit dráty k motorkům, aby se osy híbaly jak mají. Návod mezitím smazal z netu a na prosby o něj nereguje. Hlavně, že se zajímal, jak jsem k němu prišel.

Firmware z JRC fungujel, používáml, jenom je tam nastavenej nějakej debilní offset na osu X, kterej občas funguje, občas nééé, takže mám osu X pokaždý jinak dlouhou. A nemohu to nikde najít.

Za jakýkoli názor moc předem děkuji.
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod Rebel » 25.04.2015 21:26

mam ubavu, ze to co zde popisujes neni FW, ale nejakou jinou zavadou, treba vaklem na koncaku, nebo na pinech ramps.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3186
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 25.04.2015 22:06

Dane, určitě nee. Ta vzdálenost je pořád stejná. Navíc je asi 31mm. Občas se toho dá zbavit G90. Projevuje se to tak, zhomoju osu X, odskáču s ní po 50mm krocích až na konec a když se vracím, tak zůstanu stát na O 31mm před koncákem. (první krok je 50mm + 31mm, další už po 50mm.

Při tisku problém nemám. Zatím nevyužívám celou plochu. Výtisky naprosto v pohodě.

Něco trochu jiného dělal zase FW odsud, na ose Y najel na koncák a pak od něj odskočil 10mm a teprve nastavil nulu. To se mi povedlo ve zdrojáku najít a vypnout (resp. změnit 1mm). Proč si FW odsud netiskne, je mi záhadou. Tisk nanečisto funguje.
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod Rebel » 25.04.2015 22:12

To je divny, ale ja kdyz potrebuju na rychlo FW, tak vezmu ten z JRC a nemam s nim zadny problem. Maximalne poladim offset X/Y, regulaci topeni HE, je tam zbytecne vysoka hodnota pro DeatTime a jede to, takze fakt takhle tezko rict.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3186
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 25.04.2015 22:19

Ano FW z JRD fungoval na první dobrou, mimo nastavení offsetu (aspoň podle mě) s ním nemám problém. Kde se nastavuje offset X/Y fakt nemám tušení.

FW ke stažení tady ze stránek, mi nefunguje, jak jsem psal výše, netiskne. Offset nastavenej nemá, aspoň jsem na něj nenarazil.
  • 0

Naposledy upravil nazdarek1980 dne 25.04.2015 22:26, celkově upraveno 1
nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 25.04.2015 22:25

Dane, kde ladíš věci, které jsi zmiňoval ? Umím nastavit věci Host-Repetierovi v eeprom, umím fw prohnat web prohlížečem upravit a nahrát zpátky, ale přímo v arduino konfigutoru nemohu nic najít (resp. moc informací)
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod Rebel » 25.04.2015 22:45

Zitra to pohledam, ale kazdopadne pokud umis pouzit ten Webkonfigurator, tak mi pripada, ze je to tam vice mene vcelku vse pomerne jasne popsane.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3186
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 25.04.2015 23:24

Popsané je to tam dobře, ale podle mě to není asi všechno. Aspoň já to tam nenašel, nebo si myslím, že tam to mám nastavené podle mě dobře. Další věc, jak se to projevuje. Dojedu X na koncák, počítadlo na X mi skočí na nulu. Chci pohybovat osou Y a chci aby X zůstalo na nule. Hned při prvním pohybu osy Y se mi X posune o těch 31mm.

Jak se přepíná v Repetierovi mezi absolutním a relativním pozicováním je mi také záhadou.
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod Rebel » 26.04.2015 10:44

Repetier v podstate nedela nic jineho, nez posila vygenerovany g-cod do tiskarny. Tydiz veskere prvotni definice, jako home all, absolutni ci relativni poloha jsou dany pouze v g-codu vygenerovanem slic3r sekvenci "start g-code"
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3186
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 26.04.2015 11:19

Dane, už jsem to našel. Je to v EEPROM offset extruderu1 X a Y. Akorát to je tam uvedeno ve stepech, tak jsem to přehlíd. Měl jsem tam nastaveno 5760 kroku (to odpovídá 28,8mm a to je ta hodnota, kterou jsem řešil) . VYnuloval jsem hodnotu a je klid. Víš jak je votravný, když kalibruješ bed v manuálním režimu a ono to tě pořad táhne doprava o cca 30mm. Ty se tam sice homem vratíš, ale každým pohybem jakékoli osy se ti X o cca 30mm posune doprava.

Jediné, co mě na napadá, že to slouží k offsetu druhého extruderu a ve firmware je asi uveden, že mám extruder1 a né extruder0. (normální konfigurace u dvoutryskové tiskárny je EXT0 a EXT1) Proto mi to jiný FW nedělal, ikdyž tam ta hodnota byla totuvě nastavená taky.
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 26.04.2015 11:25

Dane, nemáš pravdu nebo si spíše nerozumíme. Pokud ve FW nastavím, aby najel na endstop, sjel z něj a odjel od něj 20mm a pak teprve nastavil nulu. Tak s tím g-code nic neudělá a začátek osy pro něj bude 20mm od endstopu. A hotovo.

Taková "lumpárna" tam taky někde byla nastavená.
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod Rebel » 26.04.2015 11:37

Ano, to je offset, tedy posunuta 0. offset, ktery si pouzil je u extruderu a ne pro koncak osy. Pouziva se pro srovnani hetendu pri 2 a vice tryskach. Posli sem hodnoty a promenne ktere menis, takto se kazdy asi bavime o necem jinem.
Nebo sem posli obsah Configuration.h,
Odsunuti pocatku os bych hledal zde:

Kód: Vybrat vše
// Coordinates for the minimum axis. Can also be negative if you want to have the bed start at 0 and the printer can go to the left side
// of the bed. Maximum coordinate is given by adding the above X_MAX_LENGTH values.
#define X_MIN_POS 0
#define Y_MIN_POS 0
#define Z_MIN_POS 0
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3186
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 26.04.2015 13:00

Jojo, příště se polepším..... to předchozí jsem uvedl jako modelový příklad.

Já až do dneška jsem netušil, co to dělá. Tyhlety nastavení jsem všechny prošel a všude to bylo nastavený (podle mě) dobře. Až dneska mě napadlo tohle. Ikdyž jsem kolem toho kroužil už delší dobu. :-)
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod nazdarek1980 » 26.04.2015 19:30

Poradí mi někdo zapojení motoru pro FW Merlin. Nevím proč, ale v každém návodu je zapojení motorků jiné a na každém FW jinak funguje. A toužím po tom Marlina vyzkoušet. Díky moc
  • 0

nazdarek1980
 
Příspěvky: 111
Registrován: 10.11.2013 14:18
Reputation: 0

Re: firmware na rebela 2

Příspěvekod PIMPin » 26.04.2015 19:45

Na marlina jsem mel motory zapojene stejne jako na repetieru a rozdil v tom nebyl
  • 0

PIMPin
 
Příspěvky: 106
Registrován: 18.12.2014 18:52
Bydliště: Rýmařov
Reputation: 0

Další

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků