Vlní Z osa

Vlní Z osa

Příspěvekod celeron » 28.03.2015 19:31

Kámoš má novýho Zahradníka a má problém. Osa Z mu vlní výtisk, viz obr. Prostě se pravidelně vrstva po celým obvodu zvětšuje a zmenšuje asi o 0,3 mm na X a Y vždy společně. Z má vždy stejnou výšku
Zkoušel měnit závitovky, rovnat spojky motorů se závitovkama a kupu dalšího.
Zkoušel různý tloušťky vrstvy, teploty, průtoky extruderem, stále stejný.
Dělá to stejně na elektroniku jak originál Zahradník, tak JRC. Zkoušel repetier MAC i Wokna.
Už neví co dál.
Možná se tu objeví sám.
Jirka
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
celeron
 
Příspěvky: 717
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod Rebel » 28.03.2015 20:50

Pokud se ty vrstvy periodicky posouvaji, tzn, na jedne strane je dana vrstva zalezla a na protilehle vystupoje, je to na 100% smajdanim/nevystredeni, krivosti zavitovek.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3090
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod kroxigor » 28.03.2015 21:23

Vrstvy nejsou posunuté, ale zvětšené v osách X a Y.
Celá vrstva je po celém obvodu zvětšená a konzistetní.
Problém s podáváním filamentu není.

Zkoušel jsem měnit už 3 sady závitovek, Arduino, RAMPS i drivery - zatím bez výsledku
Ani změna materiálu, teploty, dávka materiálu nic nemění
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1248
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod Rebel » 28.03.2015 21:41

s jakou vyskou vrstvy tisknes ?
odpovida to vysunuti kazdy 1mm?
zavitovky nesmajdaji?
jsi si jistu tim, ze ti ta jedna vrstva skutecne v Y precniva na leve i prave strane modelu ? posli stejny pohled jako je ta 1. fotka (jestli je to celni z pohledu na tiskarnu), ale na druhe/prave strane modelu.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3090
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod kroxigor » 28.03.2015 21:52

Mám trysku 0,4 a tisknu vrstvou 0,2 - 0,3.
Teď to pořádně nevyfotím zkusím to zejtra za světla, ale zkoumal jsem to pod lupou a opravdu je vrstva větší po celém obvodu víceméně stejně.

Ta spona byla tištěná z PLA vrstvou 0,3mm
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1248
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod Rebel » 28.03.2015 22:00

jo, i tady je to videt, ze je vylezla po celem obvodu. to je dost divny. zkousel si jiny slicr?
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3090
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod kroxigor » 28.03.2015 22:04

Díky za pomoc.

Normálně jedu na Macu z Repetieru.
Dneska jsem zkoušel i Repetier a Slic3r na Windows (jiná verze než na Macu) a stejný výsledek. Jinej slicer jsem nezkoušel.
  • 0

Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1248
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod Rebel » 28.03.2015 22:15

jako je to dost divny. nekdo kdysi na reprapforu psal (myslim ze Raptik), ze mu neco podobneho delaly i drivery, ale ja se s tim zatim nesetkal. Co mas za drivery? Zkus prohodit na Z treba z Xka.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3090
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod kroxigor » 28.03.2015 22:28

Jak jsem psal mám tu komplet elektroniku vše 2x (Arduino RAMPS i drivery, mám 4ks A4988 a 4ks DRV8825) V obou Arduinách mám Marlina v jednom upravený pro DRV8825 v druhém pro A4988. Marlina proto, že ovládám na svorkovnici D9 ventilátor chlazení a chlazení hotendu mám na přidaných 2pinech vedle pojistek.

S obouma elektronikama se to chová stejně. V podstatě jediné co jsem nezkoušel měnit jsou krokáče ty tu náhradní nemám.
  • 0

Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1248
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod Rebel » 28.03.2015 22:35

krokace se mi nezdaji. pokud to je 1mm, je to presne jedna otacka osy motoru a tohle by se muselo otocit jednou o neco vic a pak zase mene. tudiz v motorech bych chybu nehledal. tak jedine jeste prevalvovat toho marlina repetier FW, ale to je fakt strelba na slepo. pokud je vyloucena mechanika a drivery, tak ale asi nic jineho nez SW (tedy slicer) a FW nezbyva :(
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 3090
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 20

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod celeron » 28.03.2015 23:31

To chce zkouknout co píše při tisku LCD na ose Z jestli to odpovídá nastavený vrstvě. No a potom přidělat na extrudér za šroubky co držej půloblouk příchytky hotendu plastovej úhelník do kterýho se nasadí stovkový hodinky. Hledal jsem na netu, pár jsem jich našel ale nic vhodnýho. Než to začnu kreslit, nevisí pro Rebela někde ten držák hodinek?
Jirka
  • 0

celeron
 
Příspěvky: 717
Registrován: 15.03.2015 18:12
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod kroxigor » 29.03.2015 08:15

Ještě mě napadlo jestli by to nemohlo být tím, že matice v pojezdech osy Z mám lehce vložené?
Na rozdíl od návodu jsem je nemusel lisovat, ale zapadly mi tam celkem lehce. V podstatě to na nich jen leží vlastní vahou pojezdu osy X.

EDIT: Matice jsem zalepil - ostatní je lisujou.
Zkusil jsem tisk z SD - stejné
Přikládám gcode, fotku výsledku (žlutá se fakt blbě fotí) a video souřadnic z LCD na Rebelu

  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1248
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod hopik » 29.03.2015 15:20

potom uz len napnutie remenov na X a Y
  • 0

hopik
 
Příspěvky: 163
Registrován: 15.01.2014 18:36
Bydliště: Ružomberok
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod Kenny » 29.03.2015 15:55

Ahoj, předpokládám že téma:
http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=15&t=139&start=45
sis prošel.
Já bych hledal problém se závitovkama.
1. Máš deaktivovanej Z-lift? - pomůže to eliminovat vůli v Z
2. Vytiskni to samý ale s vrstvou 0,25mm - pokud jsou nepřesnosti v ose Z tak se zesílej (vrstva 0,3mm nedá násobkem 1mm - výsledek je ne příliš prokazatelnej).
3. Když seš s Extruderem nad Heatbedem a pošleš příkaz na Z (nahoru) jak moc šmajdaj závitovky na konci (nahoře)? Já má tiskárnu teď předělanou na jinej pohon Z ale na jedný straně mám závitovku běžící s excentricitou "0" :-) a na druhý straně max 1mm - a stejně je to trochu na tisku vidět (při vrstvě 0,25mm)

Když jsem s tímhle fenoménem bojoval já, tak jsem nakonec pověsil závitovky na ložiska - měl jsem podezření, že se u motorů při jedné otočce mírně zvedá a zase klesá rotor (asi opravdu teoretická možnost, ale...)
  • 0

Kenny
 
Příspěvky: 50
Registrován: 17.11.2013 12:10
Reputation: 0

Re: Vlní Z osa

Příspěvekod kroxigor » 29.03.2015 17:52

Ano to jsem pročet, proto už mám 3 sadu závitovek - rovnější už asi neseženu, ale je to stejný jako když šmajdaly.

Z-lift mám deaktivovaný od začátku (default je 0)

Nahoře mi závitovky šmajdaj tak 0,5-1mm líp už to fakt nesrovnám a to jsem vybíral závitovky v obchodě snad hodinu.
(originál dodaný ve stavebnici šmajdaly tak že se dotýkaly nahoře vodících děr) - opět to na vítisk němělo viditelný vliv

Zkusím to vytisknout 0,25 a uvidím

Nedá se někde nastavit aby Z osa po určitých krocích vložila krok, nebo něco podobného. Tím, že se to pravidelně opakuje by se to dalo částečně eliminovat.
  • 0

Rebel II HD V32 (Marlin 1.1.x) - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75 - služební
Slic3r, Simplify3D, 123Design, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1248
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 0

Další

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron