Problém s oživováním

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Mirec » 06.01.2015 13:24

Ja bych skusil mrknout na to arduino... Navazu na prvni prispevek kde se mu USB port odpoji a znova pripoji a led dioda blika. Nebude problem v tom, ze mas arduino s chipem CH340G o ktorom som pisal vo vlakne s elektronikou o arduine, kde potrebujes iny driver aby arduino v PC fungovalo a nahral si do neho bez problemov FW. Ked ti to neukazuje ani teploty a nic nefunguje tak by som sa skusil lepsie pozriet na to arduino ci v nom ke skutocne nahrany ten FW. Mozno sa mylim ale problem by som riesil postupnostou...cize skontrolovat samotne arduino a nahratie FW, nasledne zapojenie RAMPS s pripojenim endstopov a termistorov (bez zapojenia driverov krokovych motorov), nasledna skuska pripojenia cez repetier host ci ti aspon ukazuje teploty...ak ano, pokracoval by som postupnym pridavanim driveru pre motory a skusanim ich pohybu. Vzdy by som skusal len s jednym driverom, cize ak zapojim driver pre motor X a pohne se, vytiahol by som ho a nasledne zapojil na motor Y a tak dale az by som mal istotu, ze jeden driver a samotny ramps plus arduino funguji. Pak bych testoval dalsi driver az bych skusil vsechny a mal istotu.

Daj foto svojho arduina...
  • 0

REBEL II - Arduino Mega 2560 + RAMPS 1.4
Mirec
 
Příspěvky: 187
Images: 1
Registrován: 03.02.2014 20:47
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Khejml » 06.01.2015 13:42

Ve svém příspěvku jsem toto popsal. Ve zkratce - Arduino začalo fungovat, když jsem odpojil dva (zřejmě vadné) drivery. Pak se bez problému připojil i Repetier, přečetl teploty a i test na koncáky byl úspěšný. Zkoušel jsem i opětovné nahrání FW, vše OK. Foto Arduina nahraji večer, už jsem domluven s Danem, že mu veškerou elektroniku pošlu na zkoumání.
  • 0

REBEL II v.30
Arduino Mega 2560 + RAMPS1.4 + DRV 8825 + full graf.LCD + SD card reader
Khejml
 
Příspěvky: 19
Registrován: 27.02.2014 12:30
Bydliště: Most
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Khejml » 07.01.2015 09:51

Jen pro úplnost dodávám, že jsem naměřil napětí na VDD na driveru 4,98V a přikládám foto Arduina
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
REBEL II v.30
Arduino Mega 2560 + RAMPS1.4 + DRV 8825 + full graf.LCD + SD card reader
Khejml
 
Příspěvky: 19
Registrován: 27.02.2014 12:30
Bydliště: Most
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Car » 08.01.2015 14:09

Arduino máš s klasickým chipem ,tam nebude problém v SW .
Hold budeš muset postupně zkoušet co funguje a co ne nebo se domluvit s někým , kdo je vtom zběhlejší .
Já to u sebe řešil postupnou záměnou za nové kusy ,ale jsou tu kluci co ti to rozeberou na součástky jen aby našli ty vadný kusy.
  • 0

Konstrukce Prusa i2 ,Rebel 2 ,PEEK hotend 3mm i 1,75mm vlastní výroba ,Marlin , Ramps 1.4 ,motory Microcon SX17 -0905 ,KISSlicer64
Car
 
Příspěvky: 645
Registrován: 28.04.2014 23:13
Bydliště: Olomouc
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Khejml » 12.01.2015 10:18

Tak Dan prozkoumal elektroniku a přišel na několik problémů:
- na RAMPS byl vadný MOS-FET pro vyhřívání stolku a zkrat pod paticí X driveru (zbytek cínu), ten se projevoval náhodně
- na Arduinu byl vadný FET pro napájení ze 12V
Příčinu vidí jednak v RAMPS a možným otočením driveru.

Tak jako tak, mu děkuju za skvěle odvedenou práci (elektroniku opravil) a ochotu pomoci, což dnes se moc nevidí.
Ještě jednou velký DÍK!
  • 0

REBEL II v.30
Arduino Mega 2560 + RAMPS1.4 + DRV 8825 + full graf.LCD + SD card reader
Khejml
 
Příspěvky: 19
Registrován: 27.02.2014 12:30
Bydliště: Most
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Wakis » 25.04.2016 20:08

mám taky problém s oživováním :-/ ... mám "nový" PC jen pro tiskárnu, ale nějak se mi nedaří v něm nahrát FW ... tiskárna na "starém" PC funguje normálně...

Při nahrávání FW to hodí chybu: .. nevíte co dělám špatně? :-/
Arduino: 1.0.6 (Windows XP), Board: "Arduino Mega 2560 or Mega ADK"
Repetier_RII_91_V8_full_GLCD.ino:127:22: error: Repetier.h: No such file or directory
Repetier_RII_91_V8_full_GLCD.ino: In function 'void setup()':
Repetier_RII_91_V8_full_GLCD:136: error: 'Printer' has not been declared
Repetier_RII_91_V8_full_GLCD.ino: In function 'void loop()':
Repetier_RII_91_V8_full_GLCD:141: error: 'Commands' has not been declared

PS: mám tam arduino 1.0.6 (stejně jako na druhém PC)
  • 0

Wakis
 
Příspěvky: 49
Registrován: 27.10.2014 22:19
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod Wakis » 26.04.2016 22:23

tak mě nakonec napadlo, že vlastně žádný FW nahrávat nemusím, když už jeden funkční v Arduinu je :-D ... tiskárna nekomunikovala jen proto, že jsem měl v repeatru nastavenou špatnou hodnotu "Baudy"
Takže problém s nahráváním jsem teda nevyřešil, ale už ho řešit nepotřebuju. ;-)
  • 0

Wakis
 
Příspěvky: 49
Registrován: 27.10.2014 22:19
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod MartinCZ » 04.01.2017 08:22

Ahoj, mám jednoho funkčního Rebela II, co jsem si postavil. Teď stavím druhý s jedním motorem na Z. Stala se mi ale nemilá věc. Omylem a ve spěchu jsem otočil na ramps drivery DRV8825. Uvědomil jsem si to až když mi na nich nešel nastavit proud do motorů (stále přes 2V). Po vytahání a otočení už je na trimru jen 0,1V, asi jsou po smrti. Zkusil jsem tedy zapojit náhradní A4988 a nová tiskárna šlape. Zkusil jsem ještě vzít DRV8825 z funkční tiskárny, dal si pozor na orientaci, ale na trimrech je stále jen 0,1V nebo 0V. Nevíte, co kde mohlo odejít, že starší drivery A4988 jdou a DRV8825 ne ? Po vrácení starších A4988 tiskárna funguje normálně. Samozřejmě všechny manipulace s drivery proběhly po odpojení napájení i USB. DRV8825 mám na X,Y,Z, u extruderu A4988. Vše odzkoušeno na dvou Arduinech a dvou Ramps se stejným výsledkem. Díky za nakopnutí.
  • 0

MartinCZ
 
Příspěvky: 18
Registrován: 20.10.2016 11:52
Bydliště: Kolínsko
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod MartinCZ » 09.01.2017 18:21

Problém odstraněn, po zapojení nových driverů, které jsem mezitím koupil, na trimrech stále nebylo napětí. Přišel jsem na to, že musím zapojit zdroj (předtím to myslím šlo i z USB, teď ne). Zpětnou kontrolou mi jdou i všechny původní drivery, takže chyba byla v tom, že jsem se je snažil nastavit bez napájení... :-D
  • 0

MartinCZ
 
Příspěvky: 18
Registrován: 20.10.2016 11:52
Bydliště: Kolínsko
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod tomas.t3 » 04.02.2017 10:54

Ahoj, potřeboval bych navést na správnou cestu při oživení, mám postavenou tiskárnu ala MK2, extruder MK2 s indukčním čidlem, ale v rámu jako rebel II a na řízení mám klon Arduino Mega2560 , Ramps1.4, a DRV8825. Po připojení napájení jsem nastavil USB, Arduino mám na COM3. Ovladač se našel sám ve Windows10 a v programu Arduino se k němu normálně připojím. Nahrál jsem do Arduina zkušební BLINK, ten se normálně zkompiluje a nahraje. Po nahrání Bliká zelená LED, která svítí při nahrávání do arduina v intervalu podle programu, a svítí červená LED označená ON. Když ale nahraju firmware, zkoušel jsem několik verzí, protože v tom tak nějak ještě plavu a nevím přesně co tam naládovat, ale ve výsledku se chová řízení stejně. byla mi doporučena Marlin 1.1.0-RC kvůli použití Indukce na ose Z. Když upravím v configuration port na 3, rychlost podle portu podle nastavení v systému Windows, zkompiluji nahraju do Arduina a konec. Arduino přestane cokoliv dělat, svítí pouze červená LED ON, a již se nepřipojím, pouze krátce po resetu. Nevyčítám v Repetie-Hostu žádné hodnoty, pouze se lze fyzicky připojit, ve výstupu mám hlášení o nulové detekci startovního signálu a ztrátě komunikace, stejné to je i po odpojení driverů, které jsem dal správně, neotočil je, a stejně se chová i po odpojení celého Rampsu...Co dál?Děkuji Tom
  • 0

tomas.t3
 
Příspěvky: 13
Registrován: 18.12.2016 19:19
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod DavidTor » 04.02.2017 14:48

Řekl bych, že v configuration musí být com 0. je to port arduina né počítače.
  • 0

DavidTor
 
Příspěvky: 44
Registrován: 13.11.2016 12:37
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod tomas.t3 » 04.02.2017 23:17

Díky za radu, byla to ta 0, zkalibroval jsem teplotu trysky a vyzkoušel heatbed, vše ohřívá, v repetieru se připojím a můžu hýbat osami, ale nejdou mi ty potvory homovat, když příkaz na homming pošlu jenom motorek cukne a nastaví se nula sama bez sepnutí spínače, koncáky mám určitě správně několikrát jsem to kontroloval, připájený na rozpojení jako NC kontakt při sepnutí, už mi z toho jde hlava kolem, mám uplně klasickou konstrukci, nic co by vybočovalo mimo standart, jediný čeho jsem zatím dosáhl byla aktivace softwarovýho koncáku, to sice chodí ale k ničemu mi to není.
  • 0

tomas.t3
 
Příspěvky: 13
Registrován: 18.12.2016 19:19
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod DavidTor » 05.02.2017 09:55

Odpoj koncák a měřákem propípni jestli chodí. Potom pokud jo ho připoj a zkus ho držet rukou a posunout osu. jestli jsi čachroval s firmwarem, tak tam je možnost nastavit koncáky jako spínací nebo rozpínací.
  • 0

DavidTor
 
Příspěvky: 44
Registrován: 13.11.2016 12:37
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod tomas.t3 » 16.02.2017 17:37

DavidTor:Díky za radu, měl jsem problém v zapojení pinu na desce Ramps u koncáků, dík. Po přepinování je to OK.
  • 0

tomas.t3
 
Příspěvky: 13
Registrován: 18.12.2016 19:19
Reputation: 0

Re: Problém s oživováním

Příspěvekod zemciko » 16.02.2017 22:27

Mno mám tu na starší tiskárne mega 1280 od činanu a ledka on je červená, zelená svítí jen pokud posílám něco po usb :0) A arduino to je rozhodně plně funkční už 5 let.
  • 0

zemciko
 
Příspěvky: 605
Images: 7
Registrován: 09.05.2015 13:43
Reputation: 0

Předchozí

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: standaf a 1 návštěvník