Při tisku se netočí motor extruderu

Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod Roomik » 11.01.2018 20:58

Připravuji tisk, manuálně nechám vytlačit filament, motor extruderu se krasně točí, vytlačuje filament. Vše ok. Začnu tisknout... tlačí to tak 2-3s a pak se přestane točit motor extruderu. Na displeji žádná chyba. Tiskárna jede dál, ale motor extruderu stojí a nevytlačuje. Vypnu tisk. Motor ani na manuální povely nereaguje. Udělám restart tiskárny a zase vše v pořádku. Nesetkal jste se s tím někdo?

Díky.
  • 0

Roomik
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.01.2016 12:11
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod medapeta » 12.01.2018 01:23

Jaký máš firmware, konfiguraci ?
  • 0

-------------------------------------------------------------------
Rebelix X2, Rebel II V33, Rebel IIx 250x230x210
Repetier firmware, Repetier server, Simplify 3D
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod Roomik » 12.01.2018 09:16

Marlin, original od p. Zahradníka, jinak před tím tiskla tiskárna normálně víc jak rok
  • 0

Roomik
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.01.2016 12:11
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod medapeta » 12.01.2018 10:25

Ze zákona je záruka dva roky, takže bych ji uplatnil.
  • 0

-------------------------------------------------------------------
Rebelix X2, Rebel II V33, Rebel IIx 250x230x210
Repetier firmware, Repetier server, Simplify 3D
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod Roomik » 12.01.2018 23:11

No já to potřebuji pochopit čím to je... nevíte někdo?
  • 0

Roomik
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.01.2016 12:11
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod medapeta » 13.01.2018 00:35

Zeptej se výrobce.
  • 0

-------------------------------------------------------------------
Rebelix X2, Rebel II V33, Rebel IIx 250x230x210
Repetier firmware, Repetier server, Simplify 3D
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod Roomik » 13.01.2018 00:44

To už jsi psal. Máš problém s tím, že se tu ptám?
  • 0

Roomik
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.01.2016 12:11
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod medapeta » 13.01.2018 09:50

Komerční tiskárna má jistě adekvátní technickou podporu výrobce a nemyslím si, že je třeba ji suplovat tou dobrovolnickou. Pokud se mi rozbije vysavač nebo žehlička v záruce tak to také nebudu opravovat sám. Výrobce tvé tiskárny funguje v uzavřeném režimu, vzal si co potřeboval a úpravy dále nezveřejňuje, takže co má jak udělané je jen na něm a komunita do toho nemá šanci nahlédnout.

P.S.
Osobně mi je to jedno, ať se živí kdo chce jak chce, jen princip Reprapu býval kdysi dávno trochu férovější a podle idejí open source, tedy to co beru i dávám a úpravy následně zveřejňuji.
  • 0

-------------------------------------------------------------------
Rebelix X2, Rebel II V33, Rebel IIx 250x230x210
Repetier firmware, Repetier server, Simplify 3D
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod Roomik » 15.01.2018 12:40

Vyřešeno: takhle se může chovat tiskárna při nalomeném kabelu od motoru exstruderu. Vyměnil jsem a vše funguje.
  • 0

Roomik
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.01.2016 12:11
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod prochazkao » 30.01.2018 08:36

Ahoj Rebelové, já mám obdobný problém ale jsem si jistý, že to motorem není a pana Zahradníka neznám.

Filament davkuje ručně bez problému, jak dám ale tisk, skoro se motor netočí, tisk běží ale bez materiálu.

Přehrál jsem FW, EEPROM a to stejné.
Vyzkoušel jsem jiný slicer, používám repetier, tak jsem zkoušel simplify 3d,to stejné.
Vyměnil jsem komplet celý HE, to stejné, filament leze krásně volně.

Jak dám tisk, motor se hýbe snad po jednom kroku... Cítím že v něm tiká, ale skoro stojí.
Už jsem nevěděl co, tak jsem před tiskem dal příkaz M502 a hle tisk ok.
Zkoušel jsem to několikrát, bez a s...musim dát vždy default EEPROM, takže něco je špatně.
Zálohu paměti mám měsíc starou, ale ani ta nepomohla.
Nevíte někdo? Kde je zakopaný skřítek?

Děkuji a tisku zdar.

Ondra
  • 0

prochazkao
 
Příspěvky: 144
Registrován: 02.10.2017 11:36
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod bigbejcek » 30.01.2018 10:30

Špatně nastavené kroky v EEPROM (možná minimální teplota HE)?
M502 načteš kroky z firmware a při dalším zapnutí tiskárny se ti načtou ty špatné z EEPROM.
  • 0

bigbejcek
 
Příspěvky: 110
Images: 0
Registrován: 20.12.2015 17:08
Bydliště: Prágl
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod kroxigor » 30.01.2018 11:44

Nepoužíváš náhodou Průša Slic3r s profilama pro i3 > Průša nastavuje kroky extruderu v start G-Code a ty na Rebelu způsobujou že extruder téměř netlačí
  • 0

Rebel II V33 (Marlin 1.1.x), Original Prusa i3 MK2.5 - domácí
Original Prusa i3 plus 1,75, Original Prusa i3 MK3 - služební
Slic3r PE, Simplify3D, TinkerCAD, SketchUP
kroxigor
 
Příspěvky: 1474
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod prochazkao » 30.01.2018 13:15

bigbejcek píše:Špatně nastavené kroky v EEPROM (možná minimální teplota HE)?
M502 načteš kroky z firmware a při dalším zapnutí tiskárny se ti načtou ty špatné z EEPROM.



Zdar, minimální teplota HE ne, topim fakt dost.
Ale ta EEPROM by to být mohla.
Tim M502 je smažu a načtu jak ji smažu a prehraju, dělal jsem to přes repetiera, EEPROM a načíst konfiguraci, aletoto nepomohlo.
Mám to udělat z lcd tiskárny?
  • 0

prochazkao
 
Příspěvky: 144
Registrován: 02.10.2017 11:36
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod prochazkao » 30.01.2018 13:17

kroxigor píše:Nepoužíváš náhodou Průša Slic3r s profilama pro i3 > Průša nastavuje kroky extruderu v start G-Code a ty na Rebelu způsobujou že extruder téměř netlačí


Zdar, Jj používám Průša Slic3r, ale profily jsem si nastavil sám. Žádné od i3 jsem nikdy neviděl.
Zvláštního fakt je, že ručně filament davkuje, ale jak začne tisk, nic se neděje. Jen takové ustriky, tím že není ani tlak v trysce....

O.
  • 0

prochazkao
 
Příspěvky: 144
Registrován: 02.10.2017 11:36
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Při tisku se netočí motor extruderu

Příspěvekod bigbejcek » 30.01.2018 14:35

M502 nic nemaže, pouze načte z FW. Do PROM ukládá M500. Mě tyto M-kody v repetier fw nikdy nefungovaly a nebo špatně. V Repeteier - Hostu máš nastavení EEPROM tak to nastav tam.
Repetier firmware má ještě vychytávku, že můžeš používat dvě nastavení EEPROM. Nevolá se ti omylem jiná než chceš?

K té teplotě. Můžeš mít nastavenu dolní mez klidně na 300, ne? Ovšem to by nejelo ani ručně.

Možná by stálo za upřesnění co myslíš tím "dělal jsem to přes repetiera". Je to Repetier configuration tool, Host nebo server?

EDIT: Ještě mě napadá jestli si kroky nějak nerušíš ve start g-code.
  • 0

bigbejcek
 
Příspěvky: 110
Images: 0
Registrován: 20.12.2015 17:08
Bydliště: Prágl
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků