Rebel II - Stavba začátečníkem

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod rambo » 04.01.2018 18:34

Určitě na 24V, jsou tam poloviční proudy. Sám stavím na 24V, jen u větráku je drobný problém, že na 24V je výběr docela malý, takže budu dávat step-down měnič na 12V pro ventilátory.
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 123
Images: 8
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod medapeta » 04.01.2018 20:19

Hlavně ten step down nedávej na ofuk výtisku :D
  • 0

Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje. Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
medapeta
 
Příspěvky: 1513
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: -1
Pokud je snaha, dá se to napravit.

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod rambo » 04.01.2018 20:37

medapeta píše:Hlavně ten step down nedávej na ofuk výtisku :D

Jak to myslíš? Jako "fyzicky ho tam přišroubovat" nebo jak? Větrák na ofuk vytísku už mám koupeného Sunona 40x40x20 na maglevu, typ bohužel z hlavy neznám a u sebe ho nemám.
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 123
Images: 8
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod MichalG » 04.01.2018 20:41

tak ze silu ofuku vytisku regulujes snizovanim napeti, pokud by se tam dal stepdown tak by otacky byly porad stejne a az by napeti klespo dost nizko tak by se ventilator zastavil
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod antoans » 04.01.2018 21:01

Tak výtisky obědnány , ještě konstrukční prvky a elektroniku a tiskárna bude na světě
  • 0

antoans
 
Příspěvky: 35
Registrován: 04.01.2018 15:57
Bydliště: Ostrava 2
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod rambo » 04.01.2018 21:32

MichalG píše:tak ze silu ofuku vytisku regulujes snizovanim napeti, pokud by se tam dal stepdown tak by otacky byly porad stejne a az by napeti klespo dost nizko tak by se ventilator zastavil


Omyl, otáčky neregulueš snížováním napětí, protože procesor nemá analogový výstup, ale PWM modulací, tj. velice rychlým spínáním a vypínáním. A ano tohle mi je jasné, proto step-downem udělám z 24V 12V a ventilátory budu spínat přes tranzistor (ze slaboproudé elektriky mám maturu a je můj koníček, takže tyhle věci jsou mi naprosto jasné).
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 123
Images: 8
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod kroxigor » 04.01.2018 21:38

OT: Jsi tu nováček narazils na místní "celebritu" MichalG alias neilz vždy ví vše a přesně neradno mu odporovat :wink:
  • 0


PrusaSlicer2, Simplify3D, TinkerCAD, FreeCad, OnShape
kroxigor
 
Příspěvky: 1744
Images: 14
Registrován: 28.03.2015 21:17
Bydliště: Středočesko
Reputation: 20
Asi budeš docela dobrej :D

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod MichalG » 04.01.2018 22:02

neboj vim jak funguje PWM, dulezity je ze at jsou otacky regulovane snizovanim napeti nebo prez PWM tak po zapojeni klasickeho step downu uz by regulovat nesly
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod boraicho » 04.01.2018 23:44

michalG neuveriš, ja som na ofuk vytisku použil step-up 12V->16V ať to fičí!
a pokiaľ nema v nastavenia ofuku vytisku nastavenu regaluciu tak si myslím že problem s napetim odpada, ja mam v nastaveniach všetko na 100%
  • 0

boraicho
 
Příspěvky: 367
Registrován: 15.02.2016 21:36
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod MichalG » 04.01.2018 23:52

boraicho píše:michalG neuveriš, ja som na ofuk vytisku použil step-up 12V->16V ať to fičí!
a pokiaľ nema v nastavenia ofuku vytisku nastavenu regaluciu tak si myslím že problem s napetim odpada, ja mam v nastaveniach všetko na 100%

proc bych tomu nemel verit ? nerekl jsem ze to nejde ale ze nepujdou regulovat otacky, osobne ofuk pokud je to mozne nepouzivam
  • 0

Nabizim tistene dily
MichalG
 
Příspěvky: 393
Images: 0
Registrován: 28.03.2017 23:15
Reputation: 2
Jen tak dál :)

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod rambo » 05.01.2018 08:42

boraicho píše:michalG neuveriš, ja som na ofuk vytisku použil step-up 12V->16V ať to fičí!
...

Zrovna tohle řešení mi nepříjde jako vhodné, protože ten motor toho ventilátoru je stavěný na 12V ne na 16V a "přetěžuješ" ho, takže mu podstatně zkrátíš životnost. To si raději kup kvalitní ventilátor s větším průtokem vzduchu...
  • 0

rambo
 
Příspěvky: 123
Images: 8
Registrován: 28.08.2017 10:27
Bydliště: Ostrava
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod tom666 » 05.01.2018 11:08

rambo píše:... Sám stavím na 24V, jen u větráku je drobný problém, že na 24V je výběr docela malý, takže budu dávat step-down měnič na 12V pro ventilátory.

Rozumne riesenie :idea:
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 555
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod antoans » 05.01.2018 22:14

Jak máš řešeno napájení 12V nebo 24V .Mi bylo doporučeno 24V v tom případě by mne zajímalo jak je napájena Mega máš tam trafo na 12V?
  • 0

antoans
 
Příspěvky: 35
Registrován: 04.01.2018 15:57
Bydliště: Ostrava 2
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod peca » 05.01.2018 22:41

Tak na větráky jsem zapomněl. Mám tu 2 na 12 V, ale budu potřebovat buď větráky na 24 V, nebo poradit jak s tím step down převodníkem. U větráku na HE je to asi jasný, ten jede furt naplno, ale jak s ofukem výtisku?
Bude přes něco takovéhoto: https://www.aliexpress.com/item/DC-DC-Converter-Step-Down-24V-to-12V-10A-120W-daygreen-Lowest-Price-Newest-Type-and/32585868224.html PWM regulace fungovat?
  • 0

peca
 
Příspěvky: 252
Registrován: 01.09.2015 17:30
Bydliště: Jičín
Reputation: 0

Re: Rebel II - Stavba začátečníkem

Příspěvekod tom666 » 05.01.2018 23:00

@antoans
Najjednoduchsim riesenim je pouzit riadiacu dosku, ktora je usposobena pre 24V napajanie (GT2560, MKS Gen L, Rumba).
Pokial chces pouzit RAMPS, tak musis urobit upravu:
http://reprap.org/wiki/RAMPS_24v
http://rigidtalk.com/wiki/index.php?title=Modifying_a_RAMPS_1.4_board
Napajanie Arduina je mozne riesit samostatne, alebo step-down menicom ako na prilozenom videu:
phpBB [video]
  • 0

tom666
 
Příspěvky: 555
Images: 0
Registrován: 14.09.2016 17:00
Bydliště: Nitra (SK)
Reputation: 14
Jen tak dál :)

PředchozíDalší

Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron