Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 02.01.2017 16:54

Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II
Byl jsem upozorněn ,že se na tomto foru nemají umístovat delší články,obsah příspěvku je stručně v dalších příspěvcích.Jako nováček jsem to netušil.
Lada
  • 0

Naposledy upravil Lada dne 08.01.2017 18:40, celkově upraveno 1
Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod vitaka » 04.01.2017 08:57

Počet kroků musíš mít zadaný v tiskárně (fw, nebo eeprom) Ta nemá s jakýmkoliv slicerem nic společného. Nastavuje se to tak, že necháš vytlačit nějaké množství filamentu (řekněme 50mm) a změříš kolik ho opravdu extruder vzal. Přepočítáš to oproti hodnotě, kterou máš aktuálně v fw a novou hodnotu uložíš do fw. (Tady Ti bohužel neporadím přesný postup, protože používám jinou elektroniku ale princip je stejný pro všechny tiskárny stejný) Slicer vygeneruje g-kod ve kterem je instrukce, kolik mm struny má vytlačit extruder a tiskarna ho musi vytlačit.
  • 0

vitaka
 
Příspěvky: 33
Registrován: 10.02.2016 22:27
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 05.01.2017 12:57

Děkuji za odpověd,
Byl jsem upozorněn ,že se na tomto foru nemají umístovat delší články,obsah příspěvku je stručně v dalších příspěvcích.Jako nováček jsem to netušil.
Lada
  • 0

Naposledy upravil Lada dne 08.01.2017 18:39, celkově upraveno 1
Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod oscar » 05.01.2017 15:14

IMHO mas chybu uplne nekde jinde a maskujes to nejakym pseudonastavenim.
  • 0

.... večer se přezujou, hodinu frézujou ....
oscar
 
Příspěvky: 653
Images: 4
Registrován: 16.06.2014 20:51
Bydliště: Perníkovice
Reputation: 6

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 05.01.2017 16:09

Snažím se (návod neexistuje),vše pokus omyl ,kritizovat umí každý,radši porad.
Lada

(Prohlašuji,že všechny mnou zde uvedené výroky,jsou pouze můj osobní názor ze zkušeností a neručím za jejich
funkčnost u jiných uživatelů a také žádám,aby zde nebyly umísťovány urážlivé a dehonestující výroky ,neboť se
jedná o veřejnou sít.) Děkuji
  • 0

Naposledy upravil Lada dne 12.01.2017 14:37, celkově upraveno 3
Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Rebel » 05.01.2017 16:23

Nejak nemam energii studovat podrobne takove slohy, ale co jsem pochopil, tak je jedinym duvodem "nedostatku taveniny" docasne zastaveni posuvu filamentu v celokovovem breaku, tedy v tomto pripade jednoznacne PLA a "spunt" v breaku, nebo prokluz zubatice pritlaku to se nicim kompenzovat preci neda. Pripadnou reakci prosim zkratit, nedavam casove cteni takovych prispevku, ale rad bych pomohl :)
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini ! A naučte se používat pro STL přílohy čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel
 
Příspěvky: 2805
Images: 243
Registrován: 12.08.2013 11:44
Bydliště: HK
Reputation: 9

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 05.01.2017 17:08

Děkuji za nápady,nic neprokluzuje,do breaku sice nevidím ale když rychle vytáhnu filament při tisku,pro kontrolu je tam jen filament do špičky a vlásek zbytku z taveniny. (sice používám polské PLA za 240Kč/kg) ,ale v tom také problém nevidím. děkuji Lada
  • 0

Naposledy upravil Lada dne 08.01.2017 18:34, celkově upraveno 2
Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod medapeta » 05.01.2017 17:20

Co je to za hotend ? Jinak polské PLA za 240/kilo samozřejmě problém být může.
  • 0

Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel II.b
medapeta
 
Příspěvky: 704
Images: 58
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 05.01.2017 18:13

Děkuji za přečtení mého příspvěvku,v PLA bych neviděl problém,fabrika dodává do značné části Polska a
Poláci si výrobky chválí,vidím občas i tyto cívky v Českých internetových obchodech,pouze s odlepenou nálepkou
a změněnou cenou.Fabriku nemám daleko,tak si občas špulku koupím,je špičkově zabalena ve vakuu s práškem proti vlhkosti a v krásné krabici,nevidím chybu. Extrůder je starší,ze skládačky z JRC ,tiskne ,jen občas mi trošku vynechá výplně.Zatím nevím proč.Pokračuji v pátrání. Pěkný den Lada
  • 0

Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod vitaka » 05.01.2017 21:46

Zmereni cele delky a upraveni kroku podle toho je dobrý nápad na přesnou kalibraci. Pokud se udělá na délce pro celý výrobek a přepočte se na kroky na mm je o hodně přesnější, než když se dělá na malém kousku. Ale pořád je to kalibrace - ale je to dobrý nápad. Slicer vypočítá celkovou délku spotřebovaného filamentu sečtením hodnot v g-kodu. Pokud je tiskárna dobře sestavená mechanicky (nic nepřeskakuje, neprokluzuje apod.) a je správně zkalibrovaná musí spotřebovat přesně tolik filamentu kolik píše slicer. Pokud ho spotřebuje míň musí se nedostatečné množství projevit na výtisku. Takže já bych vytisknul testovací tisk, změřil kolik se skutečně spotřebovalo a upravil kroky/mm.
Slic3r počítá množství vytlačeného plastu z šířky a výšky vrstvy a z délky segmentu, který tiskne. Přimíchá do toho ještě extruder multiplier a hodí to do g-kodu. Někde jsem na netu viděl krásný popis včetně obrázků, ale teď si bohužel nevzpomenu kde.
Jestli jsem správně pochopil z předchozích příspěvků vadí Ti, že při tisku solid infilu se první vrstva nespojí a propadá se. To je ale normální, čím řidší je infil tím víc se do něj první (a někdy i další) vrstva solid infilu propadá. Proto se vrstev solid infil tiskne víc. Já většinou používám 3.
Extrusion multiplier je nástroj, který používám pro kompenzaci různého chování různých plastů, nebo trysek. Není to o plynulosti dodávání plastu jak píšeš, ale o množství vytlačeného plastu. Slicer jím jednoduše násobí vypočtenou hodnotu posunu filamentu. Takže když na výtisku plastu přebývá, nebo se nedostává je to nejjednodušší cesta jak množství upravit.
Ještě mě napadá, že vynechávání výplně mi dělal malý proud motoru extruderu. Motor pokud neutlačil filament přeskočil u krok zpět a na výtisku se to projevilo vynecháním kusu výplně.

Omlouvám se, že píšu takhle nesouvisle. Reaguji na více příspěvků tohohle vlákna, tak je můj příspěvek trochu neuspořádaný :-)
  • 0

vitaka
 
Příspěvky: 33
Registrován: 10.02.2016 22:27
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 06.01.2017 15:34

Děkuji Vám za Vaši odpověd,přesně jste v prvním odstavci odborně popsal,co jsem měl na mysli,omlovám se že neumím ještě jako nováček používat přesné výrazy a občas mi i unikají podstatné souvislosti,které Vy jako zkušený
3D tiskař znáte.Dokalibraci budu zatím po každém provedeném tisku provádět,protože je rychlá a upozorní ihned
na skryté nepřesnosti v tiskárně,které nejsou na první pohled na výtisku patrné.Hodnotu ihned natukám do EEprom na LCD a uložím přes LCD funkcí Ulož do EEprom do tiskárny.
Motor extruderu mi nepřeskakuje mám potenciometr na Dreivru nastaven tak,že se jen mírně hřeje.



moc dík za vysvětlení. Lada
  • 0

Naposledy upravil Lada dne 08.01.2017 18:32, celkově upraveno 2
Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod medapeta » 07.01.2017 08:26

Takže ?
  • 0

Naposledy upravil medapeta dne 12.01.2017 00:21, celkově upraveno 1
Používám: HotEndy E3D, ložiska Igus Drylin, pružné spojky, heated bed MK3 ALU s ULTEM PEI povrchem
Tisknu na: Original Prusa i3 MK2, Rebelix X2, Rebel II HD, Rebel II.b
medapeta
 
Příspěvky: 704
Images: 58
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 9

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 07.01.2017 11:28

Dobrý Den ,takže,
Znovu bych chtěl poděkovat panu vitakovi,že mě nasměroval správným směrem.
Už vím jak to z tou přesností šířky vrstvy v závislosti na šířce trysky je.
Našel jsem to přímo v manuálu Slicru :
http://manual.slic3r.org/advanced/flow-math
kde přímo říkají :Pokud chcete mít přesnou šířku vytlačovaného vlakna
Slicr to garnatuje v hodnotách od šířka otvoru trysky *1,05 do *1,7 (viz úplně dole v linku)

Budu rád jak někdo zkušený napíše co si myslí o šířce vrstvy ,
jak řeší když nejde výše vysvětleným laděním ve Slicru
záložka : Printer setings->Advanced->Extrusion with
dosáhnout toho aby Sicer pěkně umístil do vrchní vrstvy spojitoé vlákno bez přerušení.
(i když člověk ladí po procentech)
A tím jsme Začátečníci dosáhli pěkných povrchů výtisků.

Dík Lada

Po třídenní výuce nastavování hodnot v této záložce Slicru jsem dosáhl zlepšení vzhledu tisku o 90%.
Printer setings->Advanced->Extrusion with
Dnes bych už netiskl nic bez tohoto naladění.

Lada
  • 0

Naposledy upravil Lada dne 12.01.2017 14:05, celkově upraveno 1
Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod juliusvla » 11.01.2017 22:49

Ahoj všem,
docela bych přivítal pokud by jste se s námi mohl podělit o to, jaké hodnoty vám po všech zkouškách vyšli ? Každý máme nějaké zkušenosti a já vím, že většinou opsat hodnoty v nastavení nepřináší nejlepší výsledek. Také jsem se snažil pracovat s Extrusion width a většinou se situace zhoršila a proto jsem to nechal na Slicru. Co mě ale hodně pomohlo je v záložce Filament settings nastavení Extrusion multiplier. Tady jsem vlastně upravil hodnotu extruze podle typu vlákna. K tomu jsem si udělal různé profily na jednotlivé typy vlákna. Někde se tady psalo, že tryska se brodí v nataveném filamentu, protože na malých plochách je jej prostě moc. No a tady pomohlo nastavení extruze. Jsem začátečník a tonoucí se stébla chytá. Proto vítám všechny poznatky o nastavení tisku.
Přeji pěkný den Vladimír
  • 0

juliusvla
 
Příspěvky: 20
Registrován: 10.11.2016 23:42
Reputation: 0

Re: Dotaz na nastavení kroků Extruderu z LCD u Rebelu II

Příspěvekod Lada » 12.01.2017 13:54

Dobrý Den,jsem také Začátečník,bohužel se ještě nenašel nikdo zkušený,kdo by danou věc podrobně vysvětlil.
Podívejte se do nového nastavení na defaulty zde:(dělá se to podobně jako vy podle materiálu a šířky trysky,viz G-kody a nastavení).Můžete si tam přidat své nastavení.
http://www.prusaprinters.org/introducin ... a-edition/
Ale naladit je nutno každý výtisk zvlášt,aby vytlačené vlákno přesně sedělo na všech plochách bez mezer,s přesahem,
co si nastavíte ,at se vlákna na hlavně lícu výtisku pěkně spojí.A také infil měl hustotu a tvar co požadujete.
A také je nutno dodržet že šířka vlákna musí být v intervalu (viz výše) aby nebyla nedefinovatelná.
Také je možno využít rozdílných výšek ve Slicru ,třeba spodní vrstvy hrubší,vrchní jemnější(libovolně dle potřeby).
Extrusion multiplier nepoužívám protože ovlivnuje zvýšený průtok plastu do všech vrstev a to nechci a zkresluje to
pak koeficentem nastastavování uvedené výše.Spíš si pomáhám regulací otáček větráku zapsané přímo do G-kodu
pro jednotlivé skupiny vrstev,aby se mi vytlačené vlákno u změny jeho výšky a šířky nepropadalo.(Tiskárna nenadává.)
pěkný den Lada.
  • 0

Lada
 
Příspěvky: 11
Registrován: 04.12.2016 12:25
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: KarelB a 1 návštěvník