Stavba Rebela II

Stavba Rebela II

Příspěvekod Kruce » 17.08.2016 20:31

Zdravím
Nějaký čas mlsně pokukuji po 3D tiskárnách a po prostudování nejen zdejšího fóra jsem se rohodl zbastlit Rebela II :mrgreen: . Nicméně při sestavování nákupního seznam a studiu návodu mi vyvstalo pár otázek, které mě trápí.

Ad.1:
Hotbed :
Hliník nebo klasika – toto téma je dost omílané na fóru, nicméně nějaký jednoznačný závěr zde není.
(Chápu, že máme různé druhy materiálů a povrchů na, které tisknem. Jde o to, jestli se pouštět do hliníkového povrchu s nějakým polepem nebo se spolehnout na staré dobré borosilikatové sklo. Uvažuji hlavně o tisku PETG, PLA a popř. Timberfill, Wood)
Uvažovaný rozměr 300 x 200 mm, přitom osazení 300 mm ve směru osy Y se zdá nejméně problematické. Dojde jen ke změně spodní konstrukce - délky profilů a vodicích tyčí. Dráty od pohonu osy Z a jednoho motoru osy Y bude třeba koupit v delším provedení. Co se týče zdroje tak uvažuji o 350 W 12V – bude stačit?.
Ad.2
Řídicí jednotka:
Mega 2560 R3 + RAMPS 1,4 + DRV 8825 (jestli jsem dobře pochopil tak má výstup na 2 extrudery)
http://www.aliexpress.com/store/product ... 73680.html
nebo MKS Base + DRV 8825 cca.44 Eur(2 extrudery)
nebo BIQU RUMBA + DRV 8825 cca.63 Eur (3 extrudery)
RAMBO neuvažuji - cenově trošku výš.
Uvažuji o následné přestavbě na dvě tiskové hlavy nebo diamond.
MKS a Rumba již vypadá bytelněji a pravděpodobně nebude třeba přepájet některé díly. Tyto desky zase jsou v jednom kusu. Když se něco neopravitelného po.ere nebo to odpálím, tak můžu vyhodit celou desku. Má význam jít do dražší varianty nebo si přiobjednat jednu RAMPS desku na víc?
A otázka zdali osazení má vliv na výslednou kvalitu, sekání při tisku apod.
Ad.3
Vřetena pojezdu Z osy. Jít do M5 (jemnější stoupání, nižší cena) nebo trapézu T8(vyšší stoupání- lze odstranit krokováním?, menší odpor při pohybu). Je to jedno nebo má pro přesnost význam jedno z provedení?
Ad. 4
Dávkování filamentu do hotendu bovdenem z konstrukce nebo na pojezdu? Sleduji zde trend instalace pohonu extruderu na pojezd. Při dvou hlavách se mi zdá váha na pojezdu trošku víc balastní a měla by snižovat jak rychlost, tak přesnost tisku. Plynulost podávání filamentu v blízkosti hotendu má tedy větší vliv než odlehčení konstrukce ? Rovněž sleduji že pohon podávání extruderu přestává být zpřevodován. Má tedy význam dávat nějaký převod u podavače filamentu?
Ad. 5
Kterou verzi doporučujete jako odladěnou ?
Dík.
  • 0

Kruce
 
Příspěvky: 6
Registrován: 23.07.2016 13:02
Bydliště: Oberschlesien
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod boraicho » 17.08.2016 21:11

Ad 4: sprevodovany pohon sa použiva na 3mm filament, bez prevodu na 1,75mm.
  • 0

boraicho
 
Příspěvky: 319
Registrován: 15.02.2016 21:36
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod medapeta » 17.08.2016 21:21

:D
  • 0

Naposledy upravil medapeta dne 26.01.2017 14:36, celkově upraveno 1
-----------------------------------------------------
Naše země, naše pravidla. Čobol Go Home.
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod Supiluliumas » 18.08.2016 09:40

Můj názor na věc. Moje cesta 3D tiskem.
Postavit Rebela II tak jak je vymyšlený v poslední verzi. Je na to manuál a řešení prvních problémů bude jednodužší. Klidně ušetřit na elektronice a všem co se dá sehnat v číně. Postavit první provozu schopnou tiskárnu a na ní se zaučit. Uvidíš kde co jak funguje a pak postavit druhou podle svých představ, se všema fičurínama co chceš.
Já mám v provozu tři prototypy a další dva se líhnou. Vypadají hrozně, ale pořád jedou takže není prostor na dodělání.
  • 0

Supiluliumas
 
Příspěvky: 97
Registrován: 07.03.2015 00:03
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod medapeta » 18.08.2016 15:49

Amen
  • 0

-----------------------------------------------------
Naše země, naše pravidla. Čobol Go Home.
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod boraicho » 18.08.2016 17:13

viem že su rúzne verzie tých rebelov alebo aspon nejake ich plastove súčasti. Ale kde vlastne tie verzie najdem a tie zmeny dielov? Vďaka.
  • 0

boraicho
 
Příspěvky: 319
Registrován: 15.02.2016 21:36
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod medapeta » 18.08.2016 17:41

  • 0

-----------------------------------------------------
Naše země, naše pravidla. Čobol Go Home.
medapeta
 
Příspěvky: 1452
Images: 57
Registrován: 31.05.2016 22:14
Bydliště: Praha
Reputation: 4
Jen tak dál :)

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod kissman » 18.08.2016 18:35

Muj posledni Rebelix je dual, oba motory na pojezdu (tyce 8mm) - zadne negativni vlivy kvuli vaze jsem si nevsiml. AL HB (tisk na sklo) - objednal jsem 3x MK2 a 3x dorazila ponicena, takze hlinik vse vyresil. Board mam Rumbu s 2x driverem na Z (tedy 6x driver). Elektroniku vybirej podle toho, co chces vsechno pripojovat a zprovoznovat a jake pozadujes funkce. RAMPS uz mi nesmi do domu. Mel jsem prevod i na 1.75, ale vysledek bylo jenom to, ze jsem mohl manualne tlacit fillament prevodem a motor se min zahrival. Pokud idealne odladis napeti na drvieru extruderu bez prevodu, nebude se zahrivat take.

Pokud bys chtel Rumbu, vzorovy FW treba zde - https://github.com/KissmanCZ/Repetier-Firmware
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Tiskárny: Prusa i3 MK2, MK3, RebeliX X2 XL dual, 3DS CubePro Duo, Cube, ProJet 1200, BCN3D Sigma, FF Finder
Používám: Simplify3D, Repetier Server
kissman
 
Příspěvky: 151
Registrován: 26.10.2015 18:42
Bydliště: Sokolov
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod basenzi » 19.08.2016 20:37

Taky přemýšlím o předělány tj. větší Bed a 2x extruder ale možná by stálo o shrnutí co vše je za potřebí při předělání rebela II.
co se tyce bedu by asi vazne stacilo jen spodek prodlouzit ( dokonce koketuji s myslenkou dat 2 kousky 200x200 za sebou s moznosti si jednu vypinat kdy pro ni nebude vyuziti aby se zbytecne nenahrival cely pro male soucastky ), ale pro ty dva extrudery mi prijde ze by asi dle fofo od Kissmana muselo i rozsirit (A možná že i ne )
  • 0

basenzi
 
Příspěvky: 28
Registrován: 04.10.2015 19:57
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod Kolouš » 20.08.2016 08:39

Co se týče prodloužení Y, předělal jsem na 10ky tyče a když spočítáš výkon s větším bedem tak to vychází na silnější zdroj.
http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=15&t=858&start=75#p14432
  • 0

Kolouš
 
Příspěvky: 111
Registrován: 20.11.2015 17:23
Bydliště: Kaiserslautern
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod 50koruny » 20.08.2016 10:42

kissman píše:Muj posledni Rebelix je dual, oba motory na pojezdu (tyce 8mm) - zadne negativni vlivy kvuli vaze jsem si nevsiml.

akurát konštruujem istú tlačiareň, tyče na osi X majú 420mm pri priemere 10mm (kalené), použijem môj dvojitý bowden čo váži 350 gramov aj s vozíkom.
a trápim sa, rozmýšlam či sa tyče nebudú prehýbať a či mi 12stky netreba.už vidím že nie.díky :)

k osi Y mám tip - pre podložku 300x300 dám podoprené tyče.výhodu okrem pevnosti majú tú, že tlačiareň môže byť menšia, lebo tyč končí až na konci profilu a s endstopmi na obidvoch stranách sa dá využiť celá ich dĺžka.

k téme - súhlasím s Supiluliumas-om.tak isto mi radili a dobre mi radili.postav si Rebela, uvidíš ako to celé funguje a ako sa to správa a potom sa pusti do vlastného stroja.ja som začal svoju prvú konštrukciu kresliť ešte pred tým ako som postavil Rebela a celú by som ju teraz mohol vymazať a nič by sa nestalo.ten stroj bol riadna hlúposť :lol: .skôr sa podobal na frézu ako na tlačiareň.lebo som nevedel čo treba a čo stačí.
  • 0

50koruny
 
Příspěvky: 155
Registrován: 30.09.2015 09:34
Reputation: 5
Jen tak dál :)

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod Kruce » 21.08.2016 15:29

Zdravím
Díky za ohlasy. Omlouvám se, že se ozývám tak pozdě, ale bohužel v práci si hážu 16tky a k tomu ještě stavím svěrky na spárovku s dvouosým stahováním. Nicméně jsem si dal limit oživení tiskárny do konce 9 měsíce. Doufám, že soudruzi v Číně budou vstřícní s rychlostí expedice a dodávkou dílů.
No zřejmě půjdu cestou rebelixe X2 v dvouextruderovém provedení od Kissmana. Sice uchycení na stahovací pásky ve mně jako strojaři a oceláři nevzbuzuje moc důvěry.
Heatbed chci v provedení 200 x 300 mm v hliníku (jinak polovinu věci bych musel lepit). Zesílím pojezdové tyče osy Y na 10 mm s mosaznými pouzdry dělanými na míru a doufám, že zdroj 12V 30A 360W bude stačit na ohřev.
Pojezdy osy X osadím asi taky pouzdry dělanými na jednotlivé tyče a průměr 10mm vodicích tyčí bude záviset od toho, jestli někoho ukecám na vytisknutí atypu.
Otázka Ad.3 zůstala nezodpovězena. Je tu někdo kdo předělával M5 na Tr8? Teoreticky by M5 měla být přesnější už jenom kvůli výšce zdvihu za otáčku, při použití mosazných matiček by měly být snížené třecí odpory a tím snížená pravděpodobnost rozcházení se obou motorů ale co praxe?

Co se týká elektroniky tak Mega 2560 + RAMPS z číny ve mně moc důvěry nezasel (ne že bych doma neměl mikropájku ale pídit se po studených spojích a podobných záhadách se mi moc nechce a taky na to nemám čas). MKS tady na tiskárně nemá asi nikdo. Takže na radu Kissmana asi půjdu do Rumby, cenově se pohybuje již okolo 42 Eur a to překousnu. Hlavně aby byl klid od elektronických překvapení na hardwaru.
  • 0

Kruce
 
Příspěvky: 6
Registrován: 23.07.2016 13:02
Bydliště: Oberschlesien
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod Kruce » 15.01.2017 20:26

Zdravím
Stavba neprobíhá podle časového plánu nicméně pokračuje.
Po dodávce nefunkčního arduina jsem objednával nové.
V současnosti očekávám z Číny ještě 2 zasílky: uzavřený řemen 696mm a pár drobností.
Příští týden jedu pro stolek pod hb a chci objednávat konstrukci a vodicí tyče.
Chci se zeptat.
1.) Vzhledem k velikosti hb 200x300 mm musím objednat konstrukci o 10 cm delší (420 mm) v ose y? Nebo o kolik víc? Nejlépe tak abych byl schopny později upgradovat na autoleveling.
Vodicí tyče budou 10 mm (Dryliny od Iguse již jsou doma - po prohlídce stl zde na webu mě asi nemine tvorba nových stl uchycení kluz. lož. pro všechny osy).
Jde mi o vzdálenost HE nebo sondy od konstrukce osy Z vs. rozteč vodicích úchytů na stolku.

2.) Po nahrání Marlina 1.0.2 a úpravě mi nakonec nejde ohřev HE a posuv extrudéru. Jak mám chápat označení pins u jednotlivých částí D 10 = 10, nebo je to jinak ? Tak jsem upravoval marlin , že mi nakonec nejede ani fan na D9 . :evil: Je to pro mě španělská vesnice.HE jinak hřeje. U krok. ovl. extrud. jsem při seřízování V naměřil hodnoty a krokáč přehozený na ovládaní osy fungoval. Driver to samé.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kruce
 
Příspěvky: 6
Registrován: 23.07.2016 13:02
Bydliště: Oberschlesien
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod Kruce » 26.01.2017 14:30

Takže
Ohřev hotendu po přepájení svorek kablíky na nejbližší vhodné svorky funguje(holt china quality). Tím se vyřešil i problém extrudéru , který se nespustí bez dosažení požadované teploty.
Stavba pokračuje a zůstává jen dodávka uzavřeného řemene a vytisknutí dílů.
  • 0

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kruce
 
Příspěvky: 6
Registrován: 23.07.2016 13:02
Bydliště: Oberschlesien
Reputation: 0

Re: Stavba Rebela II

Příspěvekod dockys » 17.09.2018 07:58

Zdravím, můžu se zeptat, kde jste sehnal ten stolek pod desku ohřevu. Je to rozměr pro desku 300x200?
  • 0

dockys
 
Příspěvky: 3
Registrován: 02.01.2018 14:18
Reputation: 0


Zpět na REBEL II

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků